Militairen van Defensie op Bonaire voor snellere aanpak olievervuiling

De militairen worden donderdag ingezet om schoon te maken bij Foodies en Lagun.

Een groep van ongeveer 15 militairen van Defensie is op Bonaire vanaf afgelopen woensdag op het eiland om de schoonmaak van de olieresten te versnellen. Dat heeft waarnemend gezaghebber Reynolds ‘Nolly’ Oleana tijdens een persconferentie gisteren bekend gemaakt. De militairen worden donderdag ingezet om schoon te maken bij Foodies en Lagun, daarna zijn Punto Kalbas en Mar Cultura aan de beurt.

Waarnemend gezaghebber Oleana is blij met de hulp uit Nederland. "We zijn blij met de hulp, zo kan de vervuiling nog sneller worden aangepakt. Bonaire had al voldoende capaciteit om de olieresten op te ruimen. De afgelopen dagen hebben veel groepen hun hulp aangeboden om schoon te maken. We willen al deze groepen bedanken voor hun aanbod en beschikbaarheid,’’ zo heeft de gezaghebber verklaard.

Oleana zei ook dat de situatie onder controle lijkt, maar het is nog te vroeg om te juichen. Het is nog afwachten om te zien wat er de komende dagen gebeurt. De olie is bij Sorobon opgeruimd. Maar het is nog te vroeg om Sorobon meteen open te stellen.

Er moet eerst gekeken worden of de situatie zoals die nu is nog verandert. De oproep is nog steeds van kracht om niet bij de gebieden waar olie aanspoelde het water in te gaan, te zwemmen, vissen, duiken of te kajakken. Het moet eerst duidelijk zijn dat de kleine deeltjes van de olie in het water niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De gezaghebber en zijn team hopen donderdag meer duidelijkheid te geven over Sorobon.

Bij het opruimen van de olieresten is gekozen om het gebied Lac/Sorobon als eerste schoon te maken. Dit recreatiegebied is namelijk heel geliefd bij lokale mensen, vissers, toeristen en ondernemers die daar een zaak hebben. Voor de schoonmaak bij Lagun wordt zwaar materieel ingezet.

Havenmeester Günther Flanegin verklaarde tijdens de persconferentie dat er nu ook bij Onima en Playa Frans olie naar binnen is gestroomd. Het gebied tussen Willemstoren en Cargill is schoon. De Havenmeester en zijn team blijven de situatie monitoren. Flanegin benadrukte net als de gezaghebber om paraat te blijven en niet te denken dat het al voorbij is. 

Natuurorganisatie STINAPA coördineert de schoonmaak van de vervuilde gebieden. Het is voor de natuurorganisatie nog niet duidelijk wat de effecten van het olielek zijn voor het milieu. STINAPA kan pas nadat de vervuilde gebieden zijn schoon gemaakt onderzoek doen naar mogelijke schade aan de natuur. Zo heeft Judith Raming, manager van de organisatie verklaard.