Meer spreiding van het aantal cruiseschepen met het 1 schip beleid

Daarbij wordt ook de druk op de infrastructuur van Bonaire verlicht.

In de persconferentie van vandaag, vrijdag 10 februari 2023, gaf Gedeputeerde Hennyson Thielman een update over het “één schip beleid” dat gericht is op een betere Bonaire ervaring voor cruisetoeristen én inwoners van Bonaire. Door het hanteren van  maximaal één groot cruiseschip per dag wordt ingezet op een aantal verbetering voor Bonaire. Voor de cruise toeristen verbetert de service en ervaring van het eilandbezoek door spreiding van het aantal bezoekers. Tevens kan Bonaire het toegenomen aantal vrachtschepen, mede door de sterke groei van aantal inwoners, beter bedienen en de ondernemer kan meer service bieden aan de bezoekers. Daarbij wordt ook de druk op de infrastructuur van Bonaire verlicht.

Het “één schip beleid” is vorig jaar al in werking getreden, voortkomend uit het Tourism Recovery Plan, echter zijn er nog steeds enkele dagen dit jaar die contractueel gediend moeten worden. Vanaf half april komt dit bijna niet meer voor. Kleine schepen met minder dan 700 passagiers worden wel als tweede schip toegestaan. Ook is er gesproken over de herziening van de criteria en eisen voor havenboekingen. Tevens wordt er gekeken naar stimuleringsmaatregelen voor het motiveren van de cruiselines om in het laagseizoen te komen.

Op 8 februari heeft TCB en OLB een delegatie van het management van Carnival Cruises verwelkomt aan boord van Carnival Horizon. Het doel van hun bezoek was om beter begrip te krijgen van de visie van het eiland, hoogwaardig toerisme met weinig impact en een samenhangende merkstrategie met focus op de beleving van de bezoeker. Carnival Cruise lines liet van hun kant aan boord belanghebbenden, waaronder mediapartners, directe partners uit de cruise-industrie, haven- en overheidsfunctionarissen, kennismaken met hun verregaande milieu- en recyclingbeleid en een uitgebreide Q&A-sessie.

“Met deze koers wordt de toegevoegde waarde voor het cruise toerisme op Bonaire verbeterd, wat bijdraagt aan het herhalingsbezoek en meer gespendeerde gelden per toerist. Ook is er meer ruimte voor vrachtvervoer voor de nodige leverantie van goederen voor Bonaire. Dit resulteert in een prettigere en veiligere omgeving in en rond de haven van Bonaire, een betere toeristisch imago van Bonaire en beschikbaarheid van goederen voor bedrijven en inwoners van Bonaire.”, aldus gedeputeerde Hennyson Thielman.