Import uit Venezuela versoepeld

Het bestuurscollege heeft een besluit genomen om de import van goederen uit Venezuela over het algemeen zonder beperkingen toe te staan.

Het bestuurscollege heeft een besluit genomen om de import van goederen uit Venezuela over het algemeen zonder beperkingen toe te staan. Gedeputeerde Jolinda Craane, belast met economische aangelegenheden, is hier heel blij mee. “De heropening van de maritieme grenzen met Venezuela was een belangrijke stap voor de inwoners en het bedrijfsleven van Bonaire. Deze uitbreiding biedt meer aanbod tegen lagere prijzen, meer ondersteuning in de koopkracht van de consument en meer kansen voor lokale winkeliers en importeurs.”

Er blijven wel een aantal uitzonderingen van toepassing om volksgezondheid- en natuurrisico’s te voorkomen. Er mogen nog steeds geen levende dieren, vlees, eetbare slachtafval, melk, eieren en andere dierlijke producten worden ingevoerd door het gevaar voor vogelgriep en de effecten voor onze gezondheid. Vis, schaaldieren (zoals kreeft, karko, koncha, kiwa), weekdieren (zoals zeekat) en andere ongewervelde kunnen ook niet worden ingevoerd tenzij het door een op Bonaire gevestigd bedrijf plaatsvindt, de boot in Bonaire is geregistreerd en in het bezit van de juiste vergunningen. Hiermee wordt de concurrentiepositie voor de lokale vissers gewaarborgd. Vanwege het paarseizoen van kreeften mag tussen 1 mei en 31 oktober onder geen enkele voorwaarde verse kreeft naar Bonaire worden gebracht.

Ook levende planten en bloemen zijn niet toegestaan mede vanwege natuur en veterinaire risico’s. Dit geldt niet voor gedroogde kruiden, plantaardige oliën en suiker. Er geldt er nog steeds een importverbod voor meel, zaden, planten voor gebruik in bedrijven en voor medicijnen, hooi, stro en plantaardige goederen, bijvoorbeeld voor ambachtelijk gebruik, vanwege de aanwezigheid mond-en-klauwzeeruitbraken in vele boerderijen. Bewerkte en verpakte bananenbladeren voor ayacas zijn echter wel welkom.

Dierenproducten, zoals wol en onbewerkte huiden, zijn niet toegestaan. Net als wegwerpplastic, goud, koper, nikkel en sommige planten en dieren die beschermd zijn door CITES. Ook wapens, munitie, medicijnen en verdovende middelen volgens de Opiumwet van 1960 BES en brandstof voor import of verkoop zijn niet toegestaan.

Als voedsel of etenswaren worden ingevoerd, moet het voldoen aan de veiligheidseisen. Overige producten moeten nieuw en ongebruikt zijn en bij de import van voertuigen en registergoederen, zoals boten, dient het eigendom ervan te worden aangetoond. Aarzel niet om contact op te nemen met de Douane Caribisch Nederland voor vragen of twijfels.  “Binnenkort hoopt het Bestuurscollege de instelling van een groente- en fruitmarkt aan te kondigen om hiermee aan de wens van de inwoners te voldoen,” aldus gedeputeerde Craane.

Heeft u vragen of twijfels over de importvoorschriften?

Aarzel niet om contact op te nemen met de Douane Caribisch Nederland via douane@belastingdienst-cn.nl.