Honderden huishoudens vragen vergoeding aan voor stroom en Pagabon

Op Bonaire hebben ruim 700 huishoudens met een laag inkomen zich aangemeld voor de vergoeding van 1.300 dollar voor stroom of Pagabon.

In deze groep zijn niet de circa 300 huishoudens meegeteld die eerst de vergoeding ambtshalve hebben gekregen. Dat laat de Directie Samenleving en Zorg weten.

Via Samenleving en Zorg hebben burgers in het verleden een vergoeding aangevraagd voor b.v. het kopen van schoolspullen, een gasfles, het installeren van Pagabon. Maar het is voor het eerst dat zoveel huishoudens een vergoeding aanvragen. Samenleving en Zorg houdt er rekening mee dat nog meer huishoudens de vergoeding aan zullen vragen.

In de praktijk blijkt dat mensen twijfelen of ze voor de vergoeding in aanmerking komen. Anderen vinden dat ze veel documenten moeten inleveren. Medewerkers van de directie houder re rekening mee dat er mensen zijn  die zich misschien schamen om de vergoeding aan te vragen.

Terrence Jansen is de manager van het project ‘No Laga Koriente Dal Bo Duru.’ Volgens hem moeten de twijfelaars de vergoeding gewoon aanvragen voor hun huishouden. ,Ik adviseer mensen die twijfelen of ze in aanmerking komen, om toch de vergoeding aan te vragen. We merken ook dat mensen soms niet goed begrijpen wat de voorwaarden zijn. En daarom melden ze zich niet aan.”

De aanvragen worden door de medewerkers van de directie zorgvuldig afgehandeld. Er is een andere reden om de vergoeding bij twijfel toch aan te vragen. ,,Als je de vergoeding niet aanvraagt, dan loop je de kans mis dat je het kunt krijgen.  Niet  geschoten is altijd mis,“ zo legt Jansen uit.

Sinds 14 oktober van dit jaar kunnen burgers de vergoeding aanvragen voor hun huishouden. Dat kan online of persoonlijk tijdens bijeenkomsten in de wijk. Voor meer informatie: www.bonairegov.com, kijk bij ‘Campagnes’.