Historische wandeltocht met Boi Antoin en Jeaniro Dorothea

De route naar landhuis Yato Baco voert langs plekken waar het slavernijverleden van Bonaire tot leven komt.

De route naar landhuis Yato Baco voert langs plekken waar het slavernijverleden van Bonaire tot leven komt. Dat merkte een groep geïnteresseerden die onder  leiding van cultuurkenner Boi Antoin afgelopen zaterdag de wandeltocht maakten. De wandeltocht langs deze historische plekken werd georganiseerd door het OLB en Ministerie van OCW. Dit om aandacht te geven aan de emancipatie van Bonaire.

De wandeltocht hoort bij de activiteiten om de afschaffing van de slavernij te herdenken. Jaarlijks wordt  er op 1 juli herdacht dat Nederland op die dag in 1863, de slavernij heeft afgeschaft. De Nederlandse Staat is op 1 juli 1863 gestart met de gefaseerde afschaffing van slavernij in de West-Indische koloniën. In die tijd leefden ongeveer 12.000 tot slaafgemaakte personen op de Antillen. De afschaffing van de slavernij en de emancipatie van de tot slaaf gemaakte raakt ook de Bonairiaanse geschiedenis en gemeenschap.

Op 1 juli is er een film en discussieavond om meer aandacht te geven aan de emancipatie na de afschaffing van de slavernij. Dan wordt de documentaire Sombra di Koló vertoond. De documentaire gaat over de rol die huidskleur nog steeds speelt in onze samenleving. Geïnteresseerden kunnen nog kaarten voor het evenement krijgen. Wees snel want deze is bijna uitverkocht.