Het openbaar lichaam Bonaire zet NV’s en overheidsstichtingen in de spotlight.

Het (OLB) heeft op dinsdag 29 november een bijeenkomst georganiseerd voor al haar deelnemingen, de NV’s en overheidsstichtingen.

De afgelopen jaren is er veel werk verzet om ‘good governance’ verder vorm te geven naar aanleiding van een onderzoeksrapport.

Bij Deelnemingen gaat het om de 10 NV’s en de drie overheidsstichtingen. Hieronder vallen WEB, BIA, OTB, OBNA, BHM, TELBO, TCB, BOG, BonLab en Selibon. Er zijn drie overheidsstichtingen actief: Stichting Openbaar Onderwijs, Fundashon Wega di Number en Beheer Kompleho Deportivo. 

De gezaghebber sprak in zijn speech waardering uit voor de samenwerking en wat er de afgelopen drie jaar is bereikt ten aanzien van ‘good governance’. Zo wordt er met een openbare werving met advertenties nieuwe leden van de RvC geworven zodat iedereen een kans krijgt. Ook is er een nieuw beloningsbeleid geïntroduceerd en ligt er een nieuwe geactualiseerde Code Corporate Governance voor bij de Eilandsraad. 

De gezaghebber benadrukte het belang van de deelnemingen: “Vaak vinden we het allemaal zo vanzelfsprekend dat de dienstverlening doorgaat waar veel NV’s voor zorgen. Die vanzelfsprekendheid komt ook omdat toezichthouders, directie, medewerkers in samenwerking met de aandeelhouder de juiste koers varen. Want als een NV of stichting in zwaar weer is, dan heeft dat direct grote gevolgen voor mensen op Bonaire en laten we belangrijke kansen liggen. Daarom is het zo belangrijk om oog te hebben voor onze NV’s en stichtingen.”

Er werd in de bijeenkomst teruggeblikt op alle concrete acties die zijn gedaan onder leiding van voormalig kwartiermaker Nerry Gonzalez en haar opvolger George Mensche met hun adviseur Harold van de Velde. Ook werd er door Donald de Palm, directeur van SBTNO Curaçao, een presentatie gegeven over de nieuwe Code Corporate Governance Bonaire.

Tijdens de middag werd een voorstel gepresenteerd en besproken om meer mensen van Bonaire kans te laten maken op een kandidatuur als toezichthouder in een Raad van Commissarissen. Daarom start het OLB in de lente van 2023 een educatieprogramma voor inwoners van Bonaire die gemotiveerd zijn om in de toekomst toezichthouder te worden. Het programma wordt vormgegeven samen met NV’s en overheidsstichtingen op Bonaire. Meer informatie komt hierover begin 2023.

De Gezaghebber sloot af met een blik op de toekomst: “In Europees Nederland is de discussie volop gaande of marktwerking niet te ver is doorgeslagen. Op Bonaire mogen we blij zijn met de belangrijkste diensten die onder volledig aandeelhouderschap van de overheid zijn. Dat brengt wel verantwoordelijkheid met zich mee: we horen de spelregels met elkaar te volgen en een toekomstvisie te hebben zodat de RvC en directie hun werk goed kunnen doen. Dat staat voor de aandeelhouder centraal de komende tijd.”