Het bonairiaanse eilandbestuur en ‘bon bèrdè’ ontwerpen bonaire sabal palm park

Er komt een Bonaire Sabal Palm Park om de Bonairiaanse Sabal Palm te redden.

Kralendijk – Er komt een Bonaire Sabal Palm Park om de Bonairiaanse Sabal Palm te redden. Het park is een initiatief van Bon Bèrdè, Montgomery Botanical Center, Seacology en het Bonairiaanse eilandbestuur.

De Bonairiaanse Sabal Palm is uniek in zijn soort. Momenteel staan er 24 volgroeide palmen op Bonaire, maar langzaamaan worden ze minder. Dit vanwege de droogte en omdat geiten en ezels de jonge palmen opeten. Zo krijgen de nieuwe palmen niet de kans niet om te groeien en groot te worden. Om de weinige palmen die over zijn te behouden, moet er met onmiddellijke ingang voor bescherming worden gezorgd.

Om te voorkomen dat deze palmen uiteindelijk helemaal verdwijnen, is er een plan ontworpen om niet alleen deze unieke palm te beschermen, maar ook om aandacht te vestigen op het gebied waar ze groeien om deze op een duurzame manier te ontwikkelen voor het eco-toerisme. Volgens gedeputeerde Thielman zit de Sabal Palm Park-visie op dezelfde lijn als Bonaire Blue Destination en het Tourism Recovery Plan, waar ontwikkelingen in evenwicht met elkaar staan en waarbij rekening gehouden wordt met zowel onze cultuur als onze natuur.

Het gebied waar deze palmen groeien wordt omheind om ezels en geiten buiten te houden. Dit biedt de mogelijkheid om meer van deze palmen te planten om zodoende de populatie Sabal Palmen te herstellen. Er komt een educatief traject voor kinderen en toeristen. Er zal meer studie verricht worden naar de groei van deze palmen. Het plan is ook om dit soort palmen de monitoren en kweken om hun bestaan te kunnen garanderen. 

‘De toegang tot het park zal vrij zijn en er zullen loop- en fietsroutes aangelegd worden, met afvalbakken en informatiefolders. Het Sabal Palm Park biedt een unieke kans voor onderwijs, ontspanning en bescherming’, aldus gedeputeerde Kroon. Het Sabal Palm Park is te vinden aan de weg naar Sorobon en ligt in een gebied dat bestemd is als natuurgebied in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire - ROB. Dit maakt het een ideale ontwikkeling voor het verheffen van het toeristisch product van ons eiland.