Het Bestuurscollege maakt kennis met minister David van Weel

De minister is deze week met zijn delegatie op werkbezoek op Bonaire.

Het voltallige Bestuurscollege van Bonaire heeft op maandag 13 januari kennisgemaakt met de minister van Justitie & Veiligheid, David van Weel. De minister is deze week met zijn delegatie op werkbezoek op Bonaire. Zijn bezoek staat in het teken van een kennismaking met het eilandbestuur en diverse instanties zoals het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland en de het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Caribisch Nederland.

De kennismaking met de minister gaf tevens een gelegenheid aan het Bestuurscollege om punten te agenderen die urgent zijn als het gaat om onze lokale wet- en regelgeving. Besproken zaken zijn onder andere het ontbreken van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob) en de Bestuurlijke Boete, onderdeel van de handhaving in het Bestuursrecht. Wetten die zeker noodzakelijk zijn om goed bestuur te kunnen waarborgen. Bonaire wordt steeds aantrekkelijker voor het zogenaamde witwassen: het uitvoeren van financiële transacties met als doel om de illegale oorsprong van geld of andere zaken te maskeren. Dit komt mede door de groei van de economische activiteiten in de laatste jaren. En ook vastgoed leent zich daar natuurlijk goed voor. Het kunnen tegengaan van witwas-praktijken is iets wat dit Bestuurscollege hoog op de agenda heeft staan.

Ook is nogmaals de wens van het Bestuurscollege geuit om het verdrag van Istanbul zo snel mogelijk te ratificeren voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dit verdrag stelt eisen aan de aanpak van (huiselijk) geweld tegen vrouwen en meisjes en is sinds 2016 vigerend in Nederland. Zowel de ministerie van J&V alsook VWS dienen nog de nodige acties te ondernemen om mogelijk te maken dat dit verdrag ook hier gaat gelden. Tevens is gesproken over de ontwikkeling van de Family Justice Center en een convenant veilige scholen waarin de samenwerking met KPCN essentieel is.

Het Bestuurscollege heeft het kennismakingsgesprek als positief ervaren en ziet uit naar een verdere samenwerking.