Havendienst traint met partners op een eventuele olieramp

Rijkswaterstaat is elk jaar op Bonaire om hun expertise en kennis over te brengen.

Ook dit jaar heeft de Havendienst een trainingssessie georganiseerd samen met Rijkswaterstaat met het oog op een mogelijke olieramp op Bonaire. Een multidisciplinair team heeft gedurende twee trainingsdagen hieraan deelgenomen.

Het team bestaat uit verschillende eenheden. Onder andere de Brandweer, de Kustwacht, Stinapa, de sleepbotenmaatschappij KTK uit Curacao, het havenkantoor, de afdeling Toezicht en Handhaving en ook de rampencoördinator van het Openbaar Lichaam Bonaire hebben aan de training deelgenomen.

Rijkswaterstaat (RWS) is de uitvoeringsorganisatie die belast is met rampen. In verband hiermee heeft de RWS ook direct contact met de havenmeester in het geval van een incident op zee. De RWS is elk jaar op Bonaire om hun expertise en kennis over te brengen. Naast de RWS-training heeft het Ministerie van Infrastructuur ook verschillende materialen voor Bonaire gekocht.

Tijdens de workshop van dit jaar heeft de RWS informatie gegeven over de taken die de RWS uitvoert. Ook kwam naar voren de verschillende technieken voor incidentbestrijding met een focus op olierampen. Bovendien worden verschillende trainingen georganiseerd met ‘inflatable oil booms, skimmer pumps en current buster’. Al deze materialen zijn speciaal voor een mogelijke olieramp op zee.