GRATIS Online Learning Programma over wegwerpplastic

Plastic vervuiling is een wereldwijd probleem.

Plastic vervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van producten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. De overheid op Bonaire is voorstander van plastic reductie en werkt actief aan de implementatie van een verbod via wetgeving. Een dergelijk verbod heeft in de toekomst niet alleen gevolgen voor lokale bedrijven zoals restaurants en hotels, maar voor alle inwoners van Bonaire. Om die reden introduceert Boneiru Duradero (BD) een Gratis Online Learning Programma onder de noemer Beyond Plastics. Dit educatieve programma werd ontwikkeld in samenwerking met Duurzaamheidsconsultant Travel Without Plastic. Daarmee wordt aan iedereen op Bonaire de mogelijkheid geboden om te leren WAAROM we het gebruik van wegwerpplastics zouden moeten verminderen en HOE we dit kunnen bewerkstelligen.

Het Beyond Plastics Online Learning Programma werd mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Het programma wordt ondersteund door de navolgende lokale partners: Openbaar Lichaam Bonaire, Selibon. Kamer van Koophandel, BONHATA en Tourism Corporation Bonaire. Deze lokale partners spelen een belangrijke rol bij het verspreiden van de boodschap en zorgen ervoor dat verschillende soorten doelgroepen in aanraking komen met het Online Learning Programma. Benieuwd naar het Beyond Plastics Online Learning Programma? Klik op deze link https://onlinelearning.boneiruduradero.nl

Een aantal modules van het Beyond Plastics Online Learning Programma is specifiek gericht op hotels, accommodaties en excursies. Deze modules bieden twee praktische (downloadbare) tools die bedrijven kunnen gebruiken:

1. De tool voor zelfbeoordeling (self-assessment) maakt het makkelijk voor hotels om te inventariseren welke wegwerpplastics zij gebruiken. Een dergelijke inventarisatie draagt tevens bij aan bewustwording over de hoeveelheden wegwerpplastics die er worden gebruikt.

2. De tabel met aanbevelingen biedt praktische tips om direct te starten met plastic reductie en wellicht zelfs geld te besparen.

Er is tevens een communicatie module die ondernemers helpt om hun eigen communicatie strategie te ontwikkelen rondom het thema wegwerpplastics. Daarnaast richt Beyond Plastics zich voor een belangrijk deel op het brede publiek met educatieve modules over de negatieve gevolgen van wegwerpplastic voor onze natuur en gezondheid. Het Online Learning Programma is gebruikersvriendelijk en er is rekening gehouden met laaggeletterden. Met een simpele klik kun je de informatie beluisteren in Papiamentu of Engels. De modules zijn kort (10 minuten) en makkelijk te volgen waardoor jong en oud kan leren waarom het voor een klein eiland als Bonaire belangrijk is om minder wegplastics te gebruiken. Tenslotte, is de website visueel aantrekkelijk door gebruik te maken van de professionele fotografie van Casper Douma, Marcel van der Kamp en Emieck de Goede, die toont hoe uitzonderlijk mooi Bonaire is.

In november 2020 startte Boneiru Duradero met een bewustwordingscampagne voor een schoner Bonaire genaamd “Sushi òf Dushi”. Wegwerpplastics zijn namelijk een enorme bron van vervuiling op Bonaire. In theorie is iedereen vóór een schoon Bonaire, maar in de praktijk vinden mensen het lastig om te stoppen met het gebruik van wegwerpproducten, zoals “take out boxes”. BD hoopt dat het Online Learning Programma bijdraagt aan meer inzicht in het wegwerpplastic probleem, zodat er draagvlak ontstaat voor het toekomstige verbod op het gebruik van plastic producten voor eenmalig gebruik, die het welzijn en de welvaart van ons eiland schaden.