Goedkoop lenen voor lokale boeren

Het OLB helpt: Lokale boeren kunnen voortaan goedkoop lenen.

Het openbaar lichaam Bonaire is een samenwerking begonnen met Qredits. Hierdoor kunnen ondernemers in de landbouw mogelijk een lening krijgen van maximaal $100.000,- tegen 2% rente.

Qredits levert zakelijke leningen in Nederland en op enkele Caribische eilanden van het Koninkrijk. Sinds 2015 sloten 330 (startende) ondernemers sloten een lening af bij Qredits. Dit zorgde voor 765 banen.

Ondernemers in de landbouw kunnen zich vanaf nu aanmelden bij Qredits voor een agro-lening: een lening voor lokale boeren. Een agro-lening moet in maximaal 5 jaar worden terugbetaald. Er komt ook een Agri Business Academy waar lokale boeren trainingen kunnen volgen op het gebied van ondernemerschap, innovatie en landbouw. 

‘Zakelijke leningen hebben normaal een rente van 10% of meer’, zegt gedeputeerde Thielman. ‘Met deze samenwerking geeft het OLB toegang tot financiering. Ook wordt zo de landbouw gestimuleerd als manier om geld te verdienen. Het bestuursprogramma van dit moment staat voor een duurzaam Bonaire in een stabiele omgeving die rijk is aan kansen. Kracht, identiteit, capaciteiten en onze eigen ambities voor het eiland vormen de basis.

Het Bestuurscollege deed de laatste 4 jaar extra moeite om ondernemerschap te ondersteunen. Het bestuurscollege helpt mensen een onderneming te beginnen in verschillende sectoren, zoals in de landbouwsector. ‘Vaak hebben lokale boeren financiële ondersteuning nodig’, zegt Thielman. ‘Extra geld om het bedrijf sterker te maken, om nieuwe machines te kopen of te investeren. Nu het OLB deze goedkopere leningen mogelijk maakt, wordt voor vele lokale boeren een droom werkelijkheid.’