Gezamenlijk verantwoordelijk voor een veiliger Bonaire

In zijn rol als burgervader en voorzitter van de veiligheidsdriehoek voelt hij zich genoodzaakt om de bevolking aan te spreken op hun gedrag.

Na meer dan 100 dagen als gezaghebber van Bonaire te hebben gediend, heeft Gezaghebber Oleana een verontrustende trend opgemerkt waarin solidariteit en respect op het eiland zijn afgenomen. In zijn rol als burgervader en voorzitter van de veiligheidsdriehoek voelt hij zich genoodzaakt om de bevolking aan te spreken op hun gedrag. Het is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor de natuur, cultuur en veiligheid van ons prachtige eiland.

Tijdens een recente persconferentie werden verschillende zorgwekkende kwesties besproken, waaronder toenemende geluidsoverlast, zwerfafval, en het gebruik van drugs en alcohol. Daarnaast stond verkeersveiligheid hoog op de agenda. Voor het politiekorps is dit een van de belangrijkste prioriteiten, gezien het alarmerende aantal verkeersongevallen dat grotendeels wordt veroorzaakt door rijden onder invloed.

"Botsen is blazen", verklaarde Alwyn Braaf, Korpschef Politie Caribisch Nederland. Naast steekproefsgewijs en geplande alcoholcontroles in het verkeer, is het nu standaard om controles uit te voeren na een aanrijding. Het veroorzaken van een noodlottig ongeval onder invloed van alcohol of andere verdovende middelen wordt bestraft met een gevangenisstraf. Het belang van handhaving werd benadrukt, maar ook dat dit niet de enige oplossing is. Het is essentieel dat alle inwoners van Bonaire zich bewust zijn van hun rol in het creëren van een veilige en respectvolle samenleving.

Gezaghebber Oleana roept daarom de gehele bevolking op om de handen ineen te slaan en actief deel te nemen aan het verbeteren van de leefomstandigheden op Bonaire. Dit kan door onder andere het verminderen van geluidsoverlast, het opruimen van zwerfafval en het gebruik van drugs en alcohol te ontmoedigen. Bovendien wordt iedereen dringend verzocht om verantwoordelijkheid te nemen zowel voor hun eigen gedrag, als ook het aanspreken van vrienden, familieleden of dierbaren.

Gezaghebber Oleana benadrukt dat het vergroten van solidariteit en respect essentieel is voor de verdere ontwikkeling en welzijn van Bonaire. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ons eiland een veilige en bloeiende gemeenschap blijft, waarin zowel bewoners als bezoekers kunnen genieten van al het moois dat Bonaire te bieden heeft.

De gehele persconferentie kan bekeken worden op het YouTube kanaal van openbaar lichaam Bonaire. Link naar de opname: https://bit.ly/44qLKod  

NOTE

Foto van links naar rechts: Luuk van de Ven Hoofd Operaties Koninklijke Marechaussee, Alwyn Braaf Korpschef Korps Politie Caribisch Nederland, Nolly Oleana Gezaghebber, Walter Kupers Hoofd Officier van Justitie Openbaar Ministerie.