Gezaghebber Rijna in gesprek met De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten

“Er liggen goede kansen om financiële instellingen naar ons eiland te halen. ”

Gezaghebber Rijna met Klaas Knot (DNB).

Gezaghebber Rijna met Jos Heuvelman (AFM).

 

Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire heeft tijdens zijn werkbezoek aan Europees Nederland besprekingen gevoerd met president Klaas Knot en toezichthouder Richard Hoff van De Nederlandsche Bank (DNB). Onderwerp van gesprek was onder meer de rol van DNB als toezichthouder betalingsverkeer en financiële instellingen in Caribisch Nederland. Daarnaast heeft Rijna een gesprek gevoerd met bestuurslid Jos Heuvelman en manager accounttoezicht Ralph Lange van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bonaire is vanwege zijn geografische ligging en bijzondere gemeente van Nederland aantrekkelijk voor ondernemers en investeerders in de financiële sector. “Er liggen goede kansen om financiële instellingen naar ons eiland te halen. Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat we malafide partijen buiten de deur houden. Daarom heb ik er bij zowel DNB als de AFM op aangedrongen om het toezicht scherp te houden, zoals ook in het Europese deel van Nederland gedaan wordt”, aldus gezaghebber Rijna.

DNB en AFM houden op de BES-eilanden toezicht op financiële instellingen, zoals kredietinstellingen, verzekeraars, aanbieders van kredieten, adviseurs en bemiddelaars en gevolmachtigd agenten van verzekeringen of kredieten.