Gedeputeerden pleiten voor bestaansrecht BonLab

De gedeputeerden zijn van mening dat ons eiland niet afhankelijk zou moeten zijn van slechts één laboratorium.

Bonaire moet beschikken over meerdere laboratoria. Dat heeft het bestuurscollege (BC) in gesprek met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, die momenteel voor werkbezoek op Bonaire is, kenbaar gemaakt.

Hiermee pleiten de gedeputeerden voor het voortbestaan van BonLab die met sluiting wordt bedreigd nadat het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) had aangekondigd het zorgcontract met BonLab per 1 januari 2023 te willen opzeggen. De gedeputeerden zijn van mening dat ons eiland niet afhankelijk zou moeten zijn van slechts één laboratorium. Dit zou Bonaire in een zeer kwetsbare positie zetten, zeker wanneer er weer een pandemie zou uitbreken. Gesprekken over en met Bonlab zullen worden voortgezet.

Ook heeft gedeputeerde Nina den Heyer de staatssecretaris gewezen op het belang van een aanpak in de zorg die cultuursensitief is en waar het gezin centraal staat. “Dit moet zich niet alleen uiten in de bejegening, maar ook in de gehanteerde hulpverleningsmethodieken”, aldus Den Heyer. Verder is ook gesproken of het voor Bonaire haalbaar is om een eigen bloedbank te hebben.