“E CHISPA DI WAN KU PEDU” vindt plaats op zaterdag 18 juni 2022

De Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur ‘SKAL’ nodigt alle inwoners van Bonaire uit voor haar jaarlijkse activiteit onder de naam ‘E Chispa di Wan ku Pedu’

De Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur ‘SKAL’ nodigt alle inwoners van Bonaire uit voor haar jaarlijkse activiteit onder de naam ‘E Chispa di Wan ku Pedu’ (de overspringende vonk van Johannes en Petrus). De ‘Chispa di Wan ku Pedu 2022’ vindt plaats op zaterdag 18 juni in het Patun Saragoza-park in Antriol Pariba tussen 18.00 u. en 22.00 u. De bedoeling van dit evenement is om het startsein te geven voor de San Juan (de heilige Johannes) en San Pedro (de heilige Petrus) vieringen, twee culturele feesten die op 24 en 29 juni plaatsvinden.

De ‘Chispa di Wan ku Pedu’ kan dit jaar rekenen op de muzikale omlijsting van ‘Foyan Boyz’ en ‘Grupo Méksiko’ met optredens van enkele gastzangers. Dit jaar komt  SKAL met een nieuwigheid bij het feest van ‘Wan ku Pedu’. Er worden fakkels uitgereikt aan 5 personen die zingen en muziek maken bij de San Juan en San Pedro vieringen. De cultuurgedeputeerde Nina den Heyer zal de San Juan en San Pedro periode voor geopend verklaren. Zij doet dit op symbolische wijze met het aansteken van de eerste fakkel. Natuurlijk is er ook een demonstratie van het zo geliefde over een brandstapel springen. Tijdens deze ‘Chispa di Wan i Pedu’ aktiviteit worden er live opnames gemaakt.

Traditionele vieringen

Volgens de traditie in de verschillende wijken van Bonaire, worden de culturele feesten van San Juan en San Pedro op 24 en 29 juni gevierd. De festiviteiten beginnen zelfs al een dag van tevoren. Op donderdag 23 juni gaan de San Juan vieringen van start in de wijken Rincon, Nort’i Saliña, Antriol, Nikiboko en Tera Kòrá. Op dinsdag 28 juni beginnen in dezelfde wijken de San Pedro vieringen. SKAL verwacht dat ook dit jaar weer de vieringen van zowel San Juan als San Pedro groots uitpakken. Op die manier laten onze mensen zien dat ze weten hoe onze culturele en folkloristische feesten levend gehouden moeten worden.