“E CHISPA DI WAN KU PEDU – DE VONK VAN JOHANNES EN PETRUS”

Op zaterdag 17 juni 2023 organiseert de Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur, de SKAL, haar jaarlijkse activiteit genaamd ‘E Chispa di Wan ku Pedu 2023 – De vonk van Johannes en Petrus 2023’.

Dit evenement is bedoeld als startsein voor de periode van de Heilige Johannes en de Heilige Petrus (San Juan en San Pedro), en tevens om enkele dagen van tevoren onze inwoners in de sfeer te brengen van deze twee culturele feesten, waarvan de respectievelijke datums op 24 en 29 juni vallen.

‘E Chispa di Wan ku Pedu – De vonk van Johannes en Petrus’ kunnen dit jaar rekenen op muzikale omlijsting van Foyan Boyz en Grupo Niki Mix. Vanzelfsprekend is er ook de traditionele demonstratie van het populaire ‘vuur springen’. Bij deze gelegenheid zal de cultuurgedeputeerde, James Kroon, de periode van de Heilige Johannes en de Heilige Petrus voor geopend verklaren. Dit doet hij op symbolische wijze met het aansteken van de eerste fakkel.

‘E Chispa di Wan ku Pedu – De vonk van Johannes en Petrus’ vindt plaats op zaterdag 17 juni bij het Lalan Clarenda Park in Nikiboko van 19.00 u. tot 22.00 u. Dit jaar zal de SKAL een fakkel overhandigen aan twee personen uit de wijk Nikiboko die zich verdienstelijk maken met het zingen van San Juan en San Pedro-liederen en het spelen van de bijbehorende muziek. De SKAL nodigt alle inwoners van Bonaire uit bij deze ‘Chispa di Wan ku Pedu – Vonk van Johannes en Petrus’, om zich alvast op te warmen voor de ‘echte’ traditionele vieringen.

Traditionele vieringen:

Volgens traditie worden in verschillende wijken op Bonaire de culturele feesten van de Heilige Johannes en de Heilige Petrus (San Juan en San Pedro) op 24 en 29 juni gevierd, waarbij al daags voor de genoemde datums begonnen wordt. Op vrijdag 23 juni zijn er San Juan-vieringen in Rincon, Nort’i Saliña, Antriol en Tera Kòrá.

Op woensdag 28 juni vindt in dezelfde wijken de San Pedro-vieringen plaats. De SKAL hoopt dat ook dit jaar weer in alle wijken zowel de San Juan als de San Pedro-vieringen grandioos zullen zijn, om op die manier te laten zien dat onze mensen weten hoe zij hun culturele en folkloristische feesten levend moeten houden.