Drie nieuwe geitenbokken voor rasverbetering

Drie geitenbokken zijn onlangs met de KLM gekomen uit Nederland.

Kralendijk – Bonaire is drie markante bewoners rijker. Sinds kort verblijven Rambo, Ricky en Reggie op het eiland. Deze drie geitenbokken zijn onlangs met de KLM gekomen uit Nederland.

De drie geitenbokken uit Nederland zijn stamboek Boergoats van 3,5 maand oud. In november zijn de bokken oud genoeg om ingezet te worden en kan het rasverbeteringsprogramma starten.

Elke bok krijgt een eigen stal waar ook 10 geiten bij kunnen worden geplaatst om gedekt te worden. Kunukero’s kunnen uit hun kudde de beste moedergeiten naar Dienst LVV brengen. Uit de kruising zullen mooie lammeren voortkomen, die binnen zes maanden geslacht kunnen worden. Het voordeel voor de kunukero’s is dat voor het lamsvlees van hoge kwaliteit een betere prijs kan worden gevraagd.

Dit is een project van Professionalisering Geitenhouderij in samenwerking met Dienst LVV. Het project wil de geitenhouderij een nieuwe toekomst bieden. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een plan van aanpak gemaakt. Het doel is een win-win situatie te creëren door economie en ecologie te combineren: versterking van de geitenhouderij en geiten binnen de hekken. Voor de versterking van de geitenhouderij wordt ingezet op vernieuwing van het slachthuis, veevoerproductie, rasverbetering, lamsvleesproductie, geitenmanagement en veiligheid.

Onderschrift foto: Gedeputeerde Kroon ondersteunt het project, en kwam de bokjes verwelkomen.