Directie Toezicht & Handhaving onderzoekt toename vliegen op Bonaire

Op Bonaire is recent een opvallende groei van het aantal vliegen gemeld.

Op Bonaire is recent een opvallende groei van het aantal vliegen gemeld. De Directie Toezicht & Handhaving heeft naar aanleiding van deze meldingen een snelle beoordeling gedaan. Deze beoordeling was gericht op de plekken waar de meeste meldingen vandaan kwamen.

Onderzoek bij Super- en Mini-Markets

De directie heeft bij zes super- en mini-markets onderzocht of er mogelijke bronnen waren die de groei van het aantal vliegen konden verklaren. Uit het onderzoek bleek dat er bij deze winkels geen duidelijke oorzaken waren die de toename van vliegen konden uitleggen. Deze locaties hebben inmiddels maatregelen genomen om de vliegen te bestrijden.

Analyse van Team Vector

Het Vector team van de afdeling Publieke Gezondheidszorg, dat zich richt op het monitoren en bestrijden van muggen, heeft eveneens een onderzoek uitgevoerd. Op de vuilstortplaats van Selibon zijn meer vliegen dan normaal gevonden. Er zijn maatregelen afgesproken met Selibon om de verspreiding van vliegen te verminderen. Echter, deze bevindingen verklaren niet de totale toename van vliegen op het eiland.

Invloed van het Weer

Naast de bovengenoemde plaatsen en acties, blijken de huidige weersomstandigheden ook een rol te spelen bij de groei van het aantal vliegen.

Volksgezondheid en Voorzorgsmaatregelen

De afdeling Publieke Gezondheidszorg benadrukt dat de vliegengroei geen groot risico vormt voor de volksgezondheid maar geeft wel aan dat het belangrijk is om de basis (voedsel)hygiëne maatregelen in acht te nemen zoals het beschermen van voedsel tegen vliegen.