De inschrijving voor de Arte di Palabra Bonaire-wedstrijd is geopend

Arte di Palabra is een voordrachtwedstrijd in het Papiamentu voor jongeren in het voorgezet onderwijs op Aruba, Bonaire en Curacao.

De inschrijving voor de literaire wedstrijd ‘Arte di Palabra’ (woordkunst) is geopend. Jongeren die mee willen doen kunnen een inschrijfformulier digital op Facebook van Arte di Palabra Boneiru downloaden of bij de SKAL krijgen en deze via e-mail artedipalabraboneiru@hotmail.com of gedurende kantoor uren (8-12 /14 -16uur) inleveren. Dit jaar is er een nieuwe categorie bijgekomen om ook kinderen uit groep 8 te laten deelnemen naast jongeren van de middelbare school. De Arte di Palabra 2022-wedstrijd heeft als thema ‘Ode aan de akoestische muziek’.

Arte di Palabra is een voordrachtwedstrijd in het Papiamentu voor jongeren in het voorgezet onderwijs op Aruba, Bonaire en Curacao. Het is een jaarlijks terugkerende wedstrijd. Doel is om jong literair en jeugdliteratuurtalenten in het Papiamentu te ontwikkelen door ze gedichten te laten voordragen en verhalen te vertellen.

Op elk eiland vindt een wedstrijd plaats om de winnende gedichten en verhalen te kiezen. De winnaars nemen het op tegen andere winnaars van de andere eilanden. Op Bonaire wordt binnenkort gestart met de wedstrijd voor het jaar 2022.

Hoewel de intereilandelijke wedstrijd voor jongeren in het voortgezet onderwijs is bedoeld, zijn er verzoeken om ook kinderen uit groep 8 van de basisschool te laten deelnemen. De Commissie Arte di Palabra Bonaire heeft besloten met een nieuwe categorie te komen, om ook de talenten uit groep 8 een kans te geven om mee te doen. De gedichten en verhalen van de kinderen uit groep 8 zullen anders beoordeeld worden dan die van de jongeren in het voortgezet onderwijs. Het doel om de kinderen uit groep 8 mee te laten doen is om te oefenen, zich voor te bereiden op en kennis te maken met Arte di Palabra en ervaring op te doen met de wedstrijd, zodat zij volgend jaar kunnen meedingen in de categorie voor jongeren van de middelbare school.

Vanaf nu kunnen kinderen/jongeren zich inschrijven om deel te nemen aan deze wedstrijd. Zij kunnen deelnemen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld in de categorie originele poëzie, bestaande poëzie, originele verhalen en/of bestaande verhalen. Om deel te kunnen nemen moet het formulier ingevuld worden dat beschikbaar is bij het kantoor van de SKAL en op de facebook pagina Arte di Palabra Bonaire.

Het thema voor het jaar 2022 is ‘Ode aan de akoestische muziek’. Elk jaar wordt een thema gekozen op cultureel gebied, zodat de deelnemers zich het thema eigen kunnen maken. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Ode aan de akoestische muziek’ om aandacht te wijden aan de traditie van het maken van muziek en te reflecteren op de waarde die dit heeft voor de cultuur en de geschiedenis van Bonaire. Het maken van akoestische muziek heeft ook andere interessante aspecten, bijvoorbeeld dat het een samenkomst is waarbij verschillende talenten samen tot een muziekstuk komen dat genot, herinneringen en harmonie teweegbrengt bij allen die van het uiteindelijke werk genieten.

De Commissie Arte di Palabra zal verschillende informatie rondes houden om de kinderen/jongeren te motiveren om mee te doen. Vanwege de Covid-19 situatie op Bonaire, zal de commissie een aangepaste promotiecampagne voeren. Om informatie te geven over de wedstrijd voor het jaar 2022 en deze te promoten zal de Commissie proberen deze ook door middel van een video te doen.