Coronamaatregelen versoepeld nu besmettingen dalen

De basisregels blijven van kracht voor scholen en ook voor de dagopvang van ouderen.  

De coronamaatregelen worden versoepeld nu het aantal besmettingen is gedaald en de ziekenhuisopnamen zijn afgenomen. De versoepeling geldt van 4 februari tot 18 februari 2022. In deze periode blijft het wel verplicht om een mondkapje in publieke  ruimtes te dragen en is de regel om 1,5 meter afstand te houden nog steeds van kracht. 

Bij privé bijeenkomsten mogen nu maximaal 25 mensen aanwezig zijn, het maakt niet uit om hoeveel huishoudens het gaat. Voor begrafenissen en bruiloften geldt een maximum van 50 personen. Het is mogelijk om binnen te sporten zonder publiek. Sportevenementen zijn buiten toegestaan met publiek, daarbij mag 75% van de capaciteit worden benut. De basisregels blijven van kracht voor scholen en ook voor de dagopvang van ouderen.  

Evenementen buiten zijn toegestaan met een maximum van 50 personen, waarbij 50% van de capaciteit van de ruimte wordt benut. Zingen of dansen is niet toegestaan. Gasten moeten een vaste zitplaats hebben. In de periode van 4 tot 18 februari 2022 zijn evenementen binnen niet toegestaan. Het advies aan kerken is om missen en diensten digitaal te houden of anders 50% van de capaciteit te gebruiken. Als kerkgangers een mis of dienst in een gebouw bijwonen, is het advies om niet te zingen.

Restaurants en cafés mogen tot 00.00 uur open blijven, de gasten hebben een vaste zitplaats en ze mogen niet dansen of zingen. De versoepeling geldt ook voor restaurants en cafés bij hotels. Casino’s en bioscopen mogen tot 00:00 uur open zijn, ze mogen 50% van de capaciteit gebruiken. Seksinrichtingen mogen weer open. Deze inrichtingen hebben regels om de veiligheid van hun bezoekers en personeel te beschermen. Sauna’s mogen 50% van hun capaciteit gebruiken.    

Voor contactberoepen is het verplicht om tijdens het werk een mondkapje te dragen. Werkgevers worden opgeroepen om hun personeel in de periode van 4 tot 18 februari 2022 zo veel mogelijk  vanuit huis te laten werken. Ook wordt het dringend geadviseerd om de werkplekken of plekken waar mensen samenkomen regelmatig te luchten.

Heeft u klachten? Doe een zelftest of bel 0800 0800 om een testafspraak te maken. Is het testresultaat van uw zelftest positief? Laat u dan opnieuw testen bij Publieke Gezondheid om zeker te zijn of u corona heeft. U moet het resultaat van de test van de teststraat altijd thuis afwachten.