Bootmeesterlicentie 3 nodig voor veilig varen vanaf januari 2025

Deze nieuwe maatregel is een onderdeel van de Regeling Veiligheid Zeeschepen.

Vanaf 1 januari 2025 is het verplicht voor alle eigenaren en operators van commerciële schepen op Bonaire om in het bezit te zijn van een bootmeesterlicentie 3. Deze nieuwe maatregel is een onderdeel van de Regeling Veiligheid Zeeschepen, ook wel Bijlage 6 schepen genoemd. Dit moet het varen op Bonaire veiliger maken. Iedereen moet zich voor deze datum hieraan houden.

Er is steeds meer belangstelling voor watersport en varen op Bonaire. Daarom is het belangrijk om het veiliger te maken voor iedereen op het water. Zo zorgen we ervoor dat iedereen veilig kan genieten. Hier moet u rekening mee houden:

1. Startdatum: Vanaf 1 januari 2025 moet iedereen deze licentie hebben.

2. Voor wie: Iedereen die een commercieel schip heeft of ermee vaart. Ook moet u een natuurvergunning hebben om te varen in het Bonaire National Marine Park (BNMP).

3. Waarom: We willen het water veiliger maken, zorgen dat mensen beter kunnen varen en dat ze zich verantwoordelijk voelen.

4. Aanpassingsperiode: Er is een periode voorzien om aan deze nieuwe regel te wennen. In deze tijd kunnen alle eigenaren en operators van commerciële schepen een tijdelijke cursus volgen. Zo kunnen ze blijven varen terwijl ze hun licentie halen.

Informatiesessie in februari

In februari organiseert het Havenkantoor een informatiesessie om meer uitleg te geven over deze nieuwe regel en de bootmeesterlicentie 3. De exacte locatie en datum van deze sessie worden later bekendgemaakt.

Voor het behalen van de licentie zijn er cursussen beschikbaar op Bonaire. Deze worden aangeboden door DRTC Curaçao en binnenkort ook door Forma. Voor kosten en meer informatie kunt u mailen naar cura@drtc.nl. Als u zich niet houdt aan deze regeling, kan de kustwacht actie ondernemen, zoals het controleren van uw boot en het intrekken van uw vergunning.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Boat Registration via boatregistration@bonairegov.com of zoek online naar stcrt-2021-38007 voor de volledige nieuwe regeling gepubliceerd in de Staatscourant.

Het Havenkantoor en de Nederlandse Scheepvaartinspectie - Caribisch Nederland danken u voor uw medewerking. Samen zorgen we voor veiliger en beter varen op onze prachtige wateren.