Bonairiaanse kiezer kan bij Europese verkiezingen iemand anders toestemming geven namens de persoon te stemmen

Ook mogelijk om buiten Bonaire te stemmen.

Bonairiaanse kiezers kunnen voor de Europese verkiezingen van 6 juni 2024 iemand anders toestemming geven namens hen te stemmen. De kiezer moet hiervoor samen met de persoon die namens hem/haar stemt, de achterkant van de stempas invullen. Het is ook mogelijk om via een formulier iemand anders voor jou te laten stemmen. Inwoners van Bonaire die op 6 juni niet op het eiland zijn, kunnen op Saba, Sint , Eustatius, of in Nederland stemmen. Ze moeten daarvoor een kiezerspas aanvragen.

Iemand anders voor jou laten stemmen met de stempas

De stempas is een kaart die je als kiezer nodig hebt om te stemmen. De pas wordt aan huis door de post bezorgd. Als een kiezer iemand anders toestemming wil geven om voor hem/ haar te stemmen, moet de achterkant van de stempas worden ingevuld. De kiezer en de persoon die namens hem/haar stemt, vullen de achterkant in.

De kiezer geeft een kopie van haar/zijn identiteitsbewijs (sédula of paspoort) aan de persoon die namens hem/haar stemt. Het is ook mogelijk om met een mobieltje een scan van het identiteitsbewijs te maken. De ingevulde stempas en de kopie/scan het identiteitsbewijs, moeten bij het stemlokaal worden getoond. Een persoon die voor een andere persoon stemt, moet de eigen stempas en identiteitsbewijs ook meenemen. Die persoon moet op het moment dat hij/zij voor jou stemt, zelf ook zijn stem uitbrengen.

Iemand anders voor jou laten stemmen via een speciaal formulier

Een kiezer kan dit formulier downloaden  op www.bonairestemt.com of het formulier ophalen bij de afdeling Burgerzaken, Kaya Neerlandia 40. De kiezer en de persoon die namens hem of haar gaat stemmen, vullen dit formulier in. Het formulier moet uiterlijk op 3 juni 2024 bij de afdeling Burgerzaken binnen zijn.

De kiezer krijgt een schriftelijk bewijs van Burgerzaken mee dat hij/zij namens jou kan stemmen. Dit bewijs neemt de kiezer die namens jou gaat stemmen mee naar het stemlokaal. Hij /zij hoeft geen kopie van jouw identiteitsbewijs mee te nemen. 

Kiezerspas voor mensen om buiten Bonaire te stemmen

Bonairiaanse burgers die met de verkiezingen niet op het eiland zijn, kunnen in het buitenland stemmen. Ze kunnen op Saba, Sint Eustatius of bij een gemeente in Nederland met een kiezerspas stemmen. Deze pas kunnen ze van dinsdag 14 mei 2024 tot en met maandag 3 juni aanvragen. Dat kan online op www.bonairestemt.com of via de afdeling Burgerzaken. Kiezers kunnen de kiezerspas  ook van maandag 13 mei tot en woensdag 5 juni 2024 bij de verkiezingsbalie van de afdeling Burgerzaken aanvragen. Ze moeten een geldig identiteitsbewijs meenemen en krijgen de kiezerspas meteen.

Voor meer informatie www.bonairestemt.com