Bonairiaanse gemeenschap profiteert van inkomsten nieuwe toeristenbelasting

Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) heeft sinds de invoering van de toeristenbelasting op 1 juli 2022 een bedrag van 940.000 dollar...

Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) heeft sinds de invoering van de toeristenbelasting op 1 juli 2022 een bedrag van 940.000 dollar aan inkomsten gegenereerd. Het geld gaat gebruikt worden voor toerisme-gerelateerde projecten die de gemeenschap van Bonaire ten goede komen, zoals bijvoorbeeld verbeteringen aan de infrastructuur, visserij en dergelijke. Deze projecten zijn reeds in de begroting van 2022 opgenomen.

Het OLB voert de komende periode in samenwerking met de toeristische stakeholders een grondige evaluatie uit met betrekking tot de werking van de nieuwe toeristenbelasting. Hierna zal het bestuurscollege ter verbetering voorstellen doen aan de eilandsraad voor wijzigingen van de huidige verordening. “Een van de verbeterpunten is het voorkomen dat bezoekers, zogeheten ‘island hoppers’ die een paar dagen naar een ander eiland reizen, bij terugkomst op Bonaire opnieuw de belasting moeten betalen. Dit is nooit de bedoeling geweest van de nieuwe toeristenbelasting zoals wij deze hebben voorgesteld aan de eilandsraad vorig jaar”, geeft gedeputeerde Hennyson Thielman aan.

Betaalmogelijkheden

Vanwege versnelde invoering van de nieuwe toeristenbelasting kan men op dit moment via het onlinesysteem alleen nog met creditcard betalen. In september wordt dit uitgebreid met iDEAL, PayPal en andere veel gebruikte betaalmethoden. Reizigers die op de luchthaven betalen, kunnen wel met alle soorten credit- en debitcards betalen. Cash is niet mogelijk. Het OLB benadrukt dat de gelden direct binnenkomen op de bankrekening van de afdeling Financien van het OLB.