Bonaire zorgt voor banen met project ‘Krea Trabou’

"Er zijn ongeveer 415 mensen die zonder inkomen zitten. Het rest ons niets anders dan met proactieve oplossingen op korte termijn te komen."

Samen met Plenchi di Trabou en diverse overheidsinstanties heeft het openbaar lichaam Bonaire (OLB) banen gecreëerd voor mensen die door de Covid-19 pandemie geen inkomen meer hebben.

Het OLB heeft $500.000 uit de gereserveerde middelen van 2019 beschikbaar gesteld voor diverse projecten om de financiële gevolgen van Covid-19 op ons eiland te verzachten. Hierdoor wordt onze economie gestimuleerd en banen gecreëerd. Banen zoals onderhoud van openbare plekken en overheidsgebouwen, een team dat overtollige begroeiing weghaalt, verzorgers van stranden, controleurs en dergelijke. Naast baanmogelijkheden zorgt het project ‘Krea Trabou’ ook voor cursussen en opleidingen en dient als toeleiding van de werknemers op de arbeidsmarkt. ‘Krea Trabou’ biedt werk voor minimaal 3 maanden tot maximaal 6 maanden, waarbij de werknemers een volledig salaris verdienen.

“De groep mensen die door de pandemie getroffen zijn is groot. Er zijn ongeveer 415 mensen die zonder inkomen zitten. Het rest ons niets anders dan met proactieve oplossingen op korte termijn te komen. De samenwerking van de overheidsinstanties zorgt voor meerdere beschikbare banen. Dit biedt verlichting voor de financiële toestand van onze inwoners”, aldus de gedeputeerde van economische ontwikkeling Hennyson Thielman.

Eén van de projecten die al langere tijd loopt, is het team dat overtollige begroeiing weghaalt en voor onderhoud van openbare plekken zorgt. Er is een overeenkomst aangegaan met Selibon om deze taken uit te voeren. Selibon zal de werknemers van Plenchi di Trabou aannemen om te verzekeren dat de banen naar die personen gaan die hun banen kwijt zijn geraakt. De taak van Selibon is om toezicht te houden op het werk en ervoor te zorgen dat het naar behoren wordt uitgevoerd. Daarnaast zal Selibon ook terugkoppelen naar het eilandbestuur als de werkzaamheden afgerond zijn.

Enkele van de onderhoudswerkzaamheden zijn het verven en bijwerken van openbare plekken en schoonmaak- en snoeiwerkzaamheden. De werknemers zorgen voor het onderhoud van openbare parken en reinigen en verven de zitbanken. Ook worden er planten en bomen gesnoeid langs de wandelpaden die hersteld worden. Enkele andere werkzaamheden zijn het weghalen van begroeiing en het schoonmaken van dammen en greppels, het verven van rotondes, bushaltes en verschillende andere plekken in het stadscentrum.

Gedeputeerde Hennyson Thielman heeft de verschillende plaatsen bezocht waar de werkzaamheden plaatsvinden. Hij heeft kennis kunnen nemen van tenminste één team dat actief was met het onderhouden en schoonmaken van onze stranden. Het project ‘Krea Trabou’ is een  samenwerking tussen Plenchi di Trabou, BonLab, Selibon, TCB en de directie Ruimte en Ontwikkeling.