Bonaire op weg naar een plasticvrije toekomst

Met Earth Day op 22 april voor de deur, benadrukken wij ons streven voor het beschermen hiervan.

Op Bonaire zijn we trots op onze prachtige natuurlijke omgeving. Met Earth Day op 22 april voor de deur, benadrukken wij ons streven voor het beschermen hiervan. Het thema van dit jaar: “Planeet versus Plastics”, herinnert ons aan de noodzaak om onze strijd tegen plasticvervuiling te intensiveren. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot een vermindering van de plasticproductie met 60% om het ultieme doel van een plasticvrije toekomst te bereiken.

Op dit moment is er wereldwijd een probleem met plastic en vooral microplastic. Plastic, dat uiteenvalt onder invloed van weer en wind en zonnestralen verdwijnt niet. Het laat overal microplastics achter - van de bodem van onze oceanen (11 km diep) tot de toppen van de Mount Everest (8,8 km hoog). Omdat plastic niet vergaat in de natuur vormen microplastics een groeiend milieuprobleem. Denk maar aan de plasticsoep in de zeeën. De deeltjes komen af van autobanden, zwerfafval, synthetische kleding, cosmetica en verf. Microplastic is dus ook terug te vinden in onze voedselketen. Planten, dieren en mensen nemen de deeltjes op. Het zit dus ook in ons lijf. De risico’s van microplastics voor het milieu en de gezondheid van de mens zijn nog onduidelijk.

Op ons eiland vinden we veel plastic zwerfafval op stranden en in de wijken. In 2020 bestond bijvoorbeeld meer dan 70% van zwerfafval bij Te Amo Beach uit plastic. Gelukkig hebben we op Bonaire al wat stappen gezet om plastic uit te bannen. Sinds twee jaar is het verboden om wegwerp draagtassen, rietjes, roerstaafjes en bestek van plastic te verkopen. Ook is het verboden om wegwerp maaltijdverpakkingen van piepschuim te verkopen.

Het openbaar lichaam Bonaire moedigt iedereen aan om herbruikbare spullen te gebruiken wanneer dat mogelijk is. Als inwoner en bezoeker van het eiland hebben wij allemaal een eigen verantwoordelijkheid om onze leefomgeving en natuur, schoon en gezond te houden. Neem bijvoorbeeld je eigen spullen mee zoals bestek of een eigen drinkbeker of thermoskan. En gebruik een duurzame boodschappentas.

We leven allemaal van de natuur; ‘Nos ta biba di naturalesa’. Zwerfafval, waaronder veel plastic, is slecht voor onze natuur en onze leefomgeving. Meedoen aan een beach clean up is één van de manieren om zwerfafval en plastic terug te dringen. Verschillende vrijwilligersorganisaties organiseren deze wekelijks. Wij nodigen iedereen uit om deze beweging te ondersteunen en deel te nemen aan deze activiteiten. Samen maken wij Bonaire schoner en mooier!