Bibliotheek met unieke gratis training voorlezen voor ouders van kinderen 0-4 jaar

Ouders leren tijdens de training hoe ze op een speelse manier kunnen voorlezen.

De Openbare Bibliotheek Bonaire verzorgt op zaterdag 9 maart 2024 een unieke gratis  training voorlezen voor ouders van kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.  Ouders leren tijdens de training hoe ze op een speelse manier kunnen voorlezen. En hoe ze bij het voorlezen geluiden kunnen imiteren, of op een andere manier hun stem kunnen gebruiken.  De training is van 15:00 uur tot 16:00 uur. Voor de training kunnen ouders zich aanmelden via de mail info@bibliotheekbonaire.com of bellen naar  715 53  44.

Jennifer Pocornie-Martis is hoofd van de Openbare Bibliotheek Bonaire. Ze legt uit waarom ouders er goed aan doen om hun kind voor te lezen. “Voor de taalontwikkeling van kinderen in de leeftijd 0-4 jaar is het heel belangrijk dat ouders aan hen voorlezen.  Er zijn nu boekjes voor kinderen van 3 maanden  die ouders kunnen gebruiken bij het voorlezen. Hoe eerder je als ouder begint met voorlezen, hoe beter dat is voor jouw kind.  Het is belangrijk dat vaders en moeders hun kind voorlezen, dat is goed voor de band tussen ouder en kind. Ik ben heel blij dat wij de voorleestraining  kunnen aanbieden en hoop dat veel vaders en moeders meedoen.”

De training maakt deel uit van het programma ‘Boekstart in de kinderopvang.’ De bibliotheek op Bonaire werkt bij dit programma nauw samen met Biblionet Groningen en  de Nederlandse  stichting  Lezen. Gonny Apol van Biblionet Groningen geeft de training bij  de Openbare Bibliotheek in het Nederlands,  er is ook een lokale deskundige aanwezig om in het Papiaments uitleg te geven. ,,Tijdens de training krijgen ouders onder andere  filmfragmenten te zien. We hebben ook voorbeelden van boekjes voor hele jonge kinderen in het Papiaments.  Het is heel belangrijk dat ouders hun kind in de moedertaal  voorleze”, zo legt Apol uit.

Na de training kunnen ouders  hun kind gratis aanmelden als lid van de bibliotheek. Met de gratis bibliotheekpas kunnen ouders vanaf dat moment boeken lenen.  Ouders krijgen ook een koffertje van Boekstart met drie boekjes erin.