Biblioteka Públiko Boneiru verhuist tijdelijk naar Kaya Amsterdam

De nieuwe bibliotheek heeft een breder aanbod van activiteiten voor iedereen.

Biblioteka Públiko Boneiru verhuist voor het eind van het jaar tijdelijk naar een nieuw gebouw aan de Kaya Amsterdam naast Penha. De nieuwe bibliotheek heeft een breder aanbod van activiteiten voor iedereen. Zo is er een ‘Makerspace’, een plek waar jongeren met b.v. 3-D printing experimenteren om kennis op te doen. Voor de kleintjes is er een knusse leeshoek. Oudere bezoekers kunnen in een aparte ruimte wegwijs worden gemaakt op de computer en leren hoe ze online zaken kunnen regelen.  

De planning is dat de tijdelijke bibliotheek aan de Kaya Amsterdam rond 2030 naar een vaste plek verhuist. In de tussentijd kan de bibliotheek aan de Kaya Amsterdam zich ontwikkelen tot een bibliotheek die past met de moderne tijd waarin we leven. Een bibliotheek die een ontmoetingsplek is voor jong en oud. En waar veel meer te doen is dan het uitlenen van boeken.

Terwijl de bibliotheek op het tijdelijke adres is, wordt onderzoek gedaan naar wat de bibliotheek na 2030 in huis moet hebben. Daarbij wordt rekening gehouden met de wensen van de leiding maar ook met de wensen van de lokale bevolking. Er is in 2022 onderzoek op Bonaire gedaan om te weten waar de bibliotheek aan moet voldoen. In het ontwerp voor de bibliotheek wordt rekening gehouden met de wensen en verwachtingen van bezoekers en gebruikers.

Jennifer Pocornie-Martis, hoofd van de bibliotheek, is blij met de verhuizing naar een tijdelijk gebouw. “Het was een lange zoektocht, maar we hebben nu een tijdelijk gebouw waar we trots op kunnen zijn. Het nieuwe gebouw is  ruimer dan wat we nu hebben. Het is centraal gelegen en heeft heel veel parkeerplaatsen. In het nieuwe gebouw kunnen we gemakkelijk verschillende activiteiten tegelijk voor kinderen en (jong)volwassenen organiseren. De bibliotheek wordt de plek waar je naar toe gaat om mensen te ontmoeten, je krantje te lezen, om een training te volgen, noem maar op,” zo merkt Pocornie-Martis op.

De rest van het jaar wordt er hard gewerkt om de bouw en de inrichting van de bibliotheek af te krijgen. Op vrijdag 31 mei 2024 heeft de bibliotheek een presentatie gehouden over de plannen voor het gebouw aan de Kaya Amsterdam. Voor het eind van het jaar staat een feestelijke opening van het nieuwe gebouw op de planning. De bibliotheek zal de bevolking van tijd tot tijd informeren over het werk aan het nieuwe gebouw.