Bestuurscollege bespreekt energiesubsidies met minister Jetten

Tijdens het werkbezoek van het bestuurscollege van Bonaire in Nederland zijn diverse gesprekken met de verschillende ministeries gevoerd.

Tijdens het werkbezoek van het bestuurscollege van Bonaire in Nederland zijn diverse gesprekken met de verschillende ministeries gevoerd. Zo heeft er onder meer overleg plaatsgevonden met minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat (EZK), met als voornaamste agendapunt de subsidieaanvraag die WEB Bonaire twee jaar geleden heeft ingediend om geleidelijk over te stappen naar duurzame energieproductie.

De minister heeft aangegeven dat het traject zich in de eindfase bevindt om extra geld beschikbaar te stellen. Ook is de mogelijkheid om de sociale huurwoningen van zonnepanelen te voorzien serieus besproken, waarbij ook aandacht is gevraagd voor het kwijtschelden of verlagen van de invoerrechten van de zonnepanelen en onderdelen ervan. Verder is er gesproken over de mogelijkheden voor elektrisch openbaar vervoer op Bonaire.

Samenwerking

De delegatie van het bestuurscollege, bestaande uit Gezaghebber Edison Rijna, gedeputeerden James Kroon, Hennyson Thielman, Nina den Heyer en Eilandsecretaris Wendy Pelk, hebben tijdens het overleg met de minister tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele zorgenpunten aan te kaarten over de samenwerking met het ministerie. Zo zou het openbaar lichaam Bonaire eerder over acties en projecten die Nederland uitvoert op het eiland geïnformeerd willen worden. Soms worden er projecten uitgevoerd waar het eilandsbestuur helemaal niet over is geïnformeerd en waar in sommige gevallen geen noodzakelijke behoefte aan is.

Daarnaast dient er, aldus het bestuurscollege, actiever te worden gekeken naar de mogelijkheden voor subsidies en financiering voor de lokale ondernemers op het eiland. Er zijn subsidies en regelingen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beschikbaar voor ondernemers op Bonaire, maar die blijken in de werkelijke uitvoering niet te werken op het eiland. Het bestuurscollege dringt aan om naar de resultaten te kijken en de uitvoering aan te passen op een manier waarop er door de lokale ondernemers echt gebruik van kan worden gemaakt.