#Banbakuná: Bonaire snel aan de slag om meer mensen te prikken

Bonaire kan snel meer mensen gaan prikken tegen corona. Dit is nodig omdat het aantal besmettingen zorgwekkend is en meer mensen ernstig ziek worden.

Kralendijk - Bonaire kan snel meer mensen gaan prikken tegen corona. Dit is nodig omdat het aantal besmettingen zorgwekkend is en meer mensen ernstig ziek worden. Met de ruim 11.000 extra Pfizer vaccins die de afgelopen week uit Nederland zijn aangekomen, kan worden gestart met het prikken van inwoners vanaf 18 jaar. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om het eiland beter tegen corona te beschermen en de druk op de zorg te verminderen.

Eind april komt er weer een zending van ruim 11.000 vaccins voor de tweede prik. De periode tussen prik één en prik twee wordt vijf weken. Mensen kunnen van maandag tot en met zaterdag een prik krijgen. Als iedereen gebruik maakt van de extra vaccins is na twee prikken 75% van de volwassen bevolking van de Bonaire volledig gevaccineerd. Het zorgpersoneel, de 60-plussers en anderen die al gevaccineerd waren, zijn in dit percentage ook meegeteld.

Als minimaal 70% van de volwassen bevolking op Bonaire de twee prikken heeft gehad, geeft dat hopelijk ruimte om de coronamaatregelen te versoepelen. De economie kan weer op gang komen en de bevolking kan terugkeren naar het leven van voor de coronacrisis.

Voor de beste bescherming zijn twee prikken met het Pfizer vaccin nodig. De kans dat je corona krijgt na twee prikken is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voorlopig voor gevaccineerde mensen dezelfde coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Pas als 70% van de bevolking is gevaccineerd, wordt er veel meer mogelijk.