Arte di Palabra Bonaire-wedstrijd aanstaande zaterdag

De voorbereidingen voor de wedstrijd zijn in volle gang zodat de deelnemers het publiek kunnen vermaken.

Terwijl er nog slechts enkele dagen resten voor de wedstrijd, brengen de deelnemers aan de literaire wedstrijd ‘Arte di Palabra (Woordkunst) Bonaire de laatste aanpassingen aan zodat zij komende zaterdag sterk voor de dag komen. Dit jaar kent de wedstrijd twee soorten groepen, namelijk de traditionele groep bestaande uit jongeren van het voortgezet onderwijs en als primeur jongeren van groep 8 van de basisschool. In totaal zijn er 23 deelnemers.

De voorbereidingen voor de wedstrijd zijn in volle gang zodat de deelnemers het publiek kunnen vermaken en met elkaar wedijveren met mooie voordrachten. Ook de juryleden zijn zich aan het opwarmen om gereed te zijn voor het beoordelen van de verschillende voordrachten. De Commissie Arte di Palabra (Woordkunst) Bonaire en de Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL) zijn bezig de laatste details  van het wedstrijdprogramma uit te werken. Het team dat geluid en beeld gaat verzorgen  is bijna klaar met het technische gedeelte voor die dag. En om niet te vergeten, de coach en de ouders staan ook klaar om de deelnemers te ondersteunen en te motiveren om hun uiterste best te doen tijdens de wedstrijd. Kortom, iedereen is bezig zich voor te bereiden voor een samenkomst waar verschillende voordrachten voor plezier, herinneringen en harmonie zullen zorgen bij iedereen die gaat genieten van de wedstrijd.

In alle vier de categorieën, namelijk bestaande gedichten, originele gedichten, bestaande verhalen en originele verhalen zijn er deelnemers. De deelnemers van groep 8 van de basisscholen zijn Ellyena Janga, Giandra Martis, Trevor Anthony, Raygione Wout, Makaesha Makaya, Keithley Torregrosa, Kaylee Winklaar, Arlene Statie, Maycy Trenidad, Kyrsten Martis en Misheily Alcantara. Deelnemers van het voortgezet onderwijs zijn Yeminah Maria, Juriëlla Josephia, Jeaniro Dorothea, Emily Frans, Q-Zeally Piar, D’annge Sint Jago, Ramso Coffie, Maria-Luisa Troncon, Irlenska Martinus, Nathaniel Paulo en Alicia Anthony.

De Bonairiaanse bevolking wordt uitgenodigd om te komen genieten van de voordrachten van de Arte di Palabra Bonaire tijdens de wedstrijd van aanstaande zaterdag 23 april 2022, die om 10 uur ’s morgens van start gaat. Entree is voor iedereen gratis. Het is ook mogelijk om de wedstijd virtueel te volgen via Nostv en de facebookpagina van Arte di Palabra Bonaire.

Dit jaar wordt de wedstrijd opgedragen aan mw Emma Sint Jago. Mw Sint Jago is iemand die groots bijdraagt aan het bevorderen van onze literatuur in het Papiamentu door middel van zang en culturele liederen. Ook geeft Emma Sint Jago leiding aan de organisatie Grupo Tutti Frutti waar zij zelf ook deel van uitmaakt en die als doel heeft om onze cultuur levend te houden door middel van zang en liederen.

Het thema voor het jaar 2022 is ‘Eer aan de akoestische muziek’. Elk jaar wordt een thema gekozen op het gebied van cultuur om zodoende de deelnemers te onderwijzen over het thema. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Eer aan de akoestische muziek’ om aandacht te geven aan de traditie van het maken van muziek en na te denken over de waarde die dit heeft voor de Bonairiaanse cultuur en geschiedenis.

Arte di Palabra (Woordkunst) is een voordrachtwedstrijd in het Papiamentu voor jongeren in het voortgezet onderwijs op Aruba, Bonaire en Curacao. Het is een jaarlijks terugkerende wedstrijd en heeft als doel om jonge literaire talenten en jeugdliteratuur  te ontwikkelen door middel van het voordragen van gedichten en het vertellen van verhalen. Op elk eiland wordt een wedstrijd gehouden om een winnaar uit te kiezen die het dan gaat opnemen tegen de andere eilanden. In dit kader houdt Bonaire haar wedstrijd voor het jaar 2022 komende zaterdag 23 april 2022.