Antigeentest op luchthaven BIA mogelijk

Passagiers kunnen op Bonaire International Airport, BIA vanaf 1 juni 2021 een antigeentest laten doen.

Kralendijk – Passagiers die bij Bonaire International Airport, BIA, aankomen, kunnen vanaf 1 juni 2021 op de luchthaven een antigeentest laten doen. Voor passagiers uit internationale bestemmingen is dit gunstig. Zo was het voor reizigers uit de VS lastig om voor vertrek de antigeentest binnen de verplichte tijd te doen. De antigeentest wordt door Hestia in samenwerking met Bon Lab afgenomen in een nieuwe  teststraat bij BIA. De verwachting is dat in een half uur 200 passagiers getest kunnen worden

Bij aankomst worden de passagiers opgewacht door medewerkers van de afdeling Publieke Gezondheid. Ze controleren de gezondheidsverklaring en het resultaat van de PCR test en kijken of een passagier een antigeentest moet doen. Als dat het geval is, gaat de passagier naar de teststraat. De test wordt afgenomen in speciaal ingerichte containers naast de immigratie op de luchthaven.

Na de test  gaan de passagiers naar de wachtruimte. Een passagier die positief test, moet verplicht in isolatie op het vakantieadres. Publieke gezondheid bepaalt aan de hand van de klachten van de passagier  hoe lang de isolatie  duurt. 

Op vrijdag 28 mei heeft Hestia bij het Marriott hotel proef gedraaid.  Manager Marco Padberg van Hestia heeft verklaard dat de  generale repetitie goed is gegaan. Vanaf 1 juni 2021 kunnen passagiers die naar het eiland komen de ‘Bonaire Safety Travel app’ downloaden. Met de app kunnen reizigers die naar Bonaire vliegen voor vertrek naar het eiland een antigeentest boeken. De app is door Hestia ontwikkeld  en is vanaf 1 juni  op www.bonairecrisis.com te downloaden.

Hestia probeert zoveel mogelijk lokale mensen in te zetten bij de teststraat, zo laat manager Marco Padberg weten. Het bedrijf werkt samen met Plenchi di Trabou, het bureau voor arbeidsbemiddeling van het openbaar lichaam Bonaire en het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn. Ook worden er trainingen gegeven voor het personeel van de teststraat.