Aftrap opleiding Good Governance voor meer lokale toezichthouders op Bonaire

Wnd. Gezaghebber Oleana, tevens zelf deelnemer aan de opleiding, opende de kick-off sessie.

Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) markeert een mijlpaal in haar streven naar goed bestuur met de officiële aftrap van het opleidingsprogramma "Good Governance".
Wnd. Gezaghebber Oleana, tevens zelf deelnemer aan de opleiding, opende de kick-off sessie. Hierin benadrukte hij dat deze opleiding je de kennis en vaardigheden bijbrengt die nodig zijn voor de functie van toezichthouder in een Raad van Commissarissen (RvC) van een  overheidsdeelneming.

Het OLB kent 14 overheidsdeelnemingen in de vorm van NV’s en stichtingen. Bekende overheidsdeelnemingen zijn onder andere: BIA, WEB of Fundashon Wega di Number. Deze deelnemingen zorgen voor noodzakelijke voorzieningen op Bonaire. Voor een effectieve bedrijfsvoering staan ze op gepaste afstand van de overheid. De RvC van de deelneming heeft de plicht om toezicht te houden op het functioneren van de overheidsdeelneming. Dit wordt vaak aangeduid als “Good Corporate Governance”.

Een functie binnen een RvC is dus een verantwoordelijke taak en vergt bepaalde inhoudelijke kennis en lokale knowhow. Inwoners van Bonaire bezitten de lokale knowhow, alleen  niet altijd de inhoudelijke kennis van toezichthouderschap en missen daardoor soms de kans om toezichthouder te worden. Het OLB biedt met deze opleiding de inwoners van Bonaire de mogelijkheid om deze kennis eigen te maken. Na de opleiding zijn de cursisten op alle onderdelen opgeleid en bezitten zij de kwalificaties voor  een RvC-functie bij een overheidsdeelneming.

Gedurende de opleiding worden de cursisten voorbereid op een rol als commissaris. Zo komt de financiële en economische kant van het commissariaat uitvoerig aan bod. Ook wordt er ingegaan op de dillema’s die ze tegenkomen en hoe daarin onafhankelijk en integer op te kunnen treden. De opleiding combineert theoretische kennis met praktische oefeningen met experts en ervaringsdeskundigen.

De opleiding is voor de inwoners van Bonaire met minimaal een HBO-opleiding of gelijkwaardig en beheersing van Papiamentu is vereist. Het grootste deel van de opleidingskosten wordt gedekt door het OLB en het Ministerie van BZK. Aan de deelnemers is een eigen bijdrage van $250 gevraagd. Bureau Deelnemingen van het OLB faciliteert de opleiding “Good Governance”.