Afrikaanse varkenspest nog steeds een bedreiging voor varkens op Bonaire

In één van de monsters is Afrikaanse varkenspest aangetroffen.

Het was en blijft voorlopig verboden om vlees en vleesproducten zoals worst, chorizo en salami uit de Dominicaanse Republiek en de aangrenzende Haïti mee te nemen naar Bonaire. In de Dominicaanse Republiek is de zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) ontdekt. Daarom geldt sinds 2021 een verbod op import van alle vleesproducten uit de Dominicaanse Republiek en Haïti om de varkens op Bonaire te beschermen.

De Veterinaire Afdeling Bonaire en de douane die streng op het verbod toezien, nemen regelmatig vleesproducten uit de Dominicaanse Republiek in beslag. In december 2021 zijn monsters van enkele in beslag genomen worsten voor controle naar een Nederlandse laboratorium gestuurd. In één van de monsters is Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Dit betekent dat de insleep van Afrikaanse varkenspest nog steeds een reële dreiging is voor Bonaire. Daarom blijft het invoeren van vlees en vleesproducten uit de Dominicaanse Republiek en Haïti niet mogelijk. Afrikaanse varkenspest is zeer besmettelijk en schadelijk voor varkens. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkens of het eten van besmet vlees of vleeswaren, maar ook via besmette voorwerpen zoals schoenen, kleding, voertuigen en messen of besmet voer. Afrikaanse Varkenspest is niet besmettelijk voor de mens en heeft geen gevolgen voor de voedselveiligheid.

De lokale autoriteiten op Bonaire blijven de situatie monitoren en de nodige stappen nemen om de varkens hier te beschermen.