Afdeling Publieke Gezondheid vraagt aandacht voor de Wereld Aids Dag 2022

Op donderdag 1 december 2022 is het Wereld Aids Dag.

Jaarlijks wordt op deze dag aandacht besteed aan de strijd tegen aids. Op deze dag wordt iedereen opgeroepen een rood lintje te dragen om te laten zien dat ze samen staan in de strijd tegen het hiv virus en de aids ziekte. Ook wordt stilgestaan bij alle mensen die sinds het begin van de aids epidemie (dit is alweer jaar 40 jaar geleden) besmet zijn geraakt met het hiv virus of de aids ziekte hebben opgelopen, of met gevolgen hiervan te maken hebben.

Om samen sterker te staan in de strijd tegen het hiv virus en de aids ziekte is het belangrijk dat er meer aandacht wordt geven aan de ongelijke toegang tot zorg voor het behandelen hiervan. Daarom is dit jaar gekozen het thema ‘Stop de ongelijkheid’ aan te houden op de Wereld Aids Dag. Met dit thema dringt de internationale samenleving aan op het aanpakken van ongelijkheid in deze zorg en acties te ondernemen die nodig zijn om aids te helpen beëindigen. Voorbeelden van acties die ondernomen moeten worden zijn:

  • Het verhogen van de beschikbaarheid, kwaliteit en geschiktheid van gezondheidzorg voor hiv-behandeling, testen en preventie, zodat besmette personen medisch goed kunnen worden geholpen.
  • Het aanpassen van wetten, beleid en aanpak om het vooroordeel en de uitsluiting te verminderen waarmee mensen met hiv worden geconfronteerd, zodat zij met meer respect worden behandeld.

Met de jaren is al veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv en aids. Maar ook op Bonaire blijft het nodig aandacht te geven voor het testen op hiv en aids, vooral onder risicogroepen. Want hoewel je op het eiland gezond oud kan worden met het hiv virus, zal je hier eerst voor moeten worden getest en daarna ook worden behandeld. Bij je huisarts kan je vrij gemakkelijk je laten testen.

De zorg voor hiv-patiënten op Bonaire is goed georganiseerd, zo laat de afdeling Publieke Gezondheid weten.  Zo zijn de meest geavanceerde middelen beschikbaar en wordt goed omgegaan met de privacy van patiënt die worden behandeld.

De afdeling laat weten dat er op Bonaire rond de 90 personen met hiv staan geregistreerd. In 2018 waren dit 75 personen. Het grootste gedeelte van deze personen is tussen de 25 en 75 jaar oud.

Het is ook belangrijk de taboe die rond de aids ziekte hangt te bestrijden. Dit start bijvoorbeeld met onderwijs en bewustwordingscampagnes over dit onderwerp. Dit is belangrijk omdat het hiv-virus niet discrimineert, maar mensen zich vaak schamen als ze besmet raken. Mannen en vrouwen kunnen namelijk geïnfecteerd raken zonder dit door te hebben. Het is daarom erg belangrijk de verspreiding van het hiv-virus te voorkomen. De afdeling Publieke Gezondheid roept iedereen op om veilig te vrijen, zich te laten  testen bij risico op besmetting, en op tijd te beginnen met het nemen van aids-remmers bij een aids infectie.

Bronnen: World Health Organization en UNAIDS