Afdeling Publieke Gezondheid sluit teststraat COVID-19 vanaf 6 april 2023

Vanaf donderdag 6 april 2023 is de teststraat van de afdeling Publieke gezondheid voor COVID-19 niet meer in gebruik.

De teststraat wordt gesloten omdat COVID-19 nu onder controle is.  COVID-19 wordt nu net als in Nederland gezien als een gewone infectieziekte zoals verkoudheid of griep. Personen met klachten die op COVID-19 lijken, kunnen zich als dat moet bij de huisarts of het ziekenhuis laten testen. Publieke Gezondheid houdt via de huisartsen, het ziekenhuis en de laboratoria bij  of er nieuwe varianten van het coronavirus verspreid worden. En of er mogelijk een nieuwe uitbraak ontstaat.

Bij de uitbraken van het coronavirus in 2020, 2021 en 2022 zijn veel mensen op Bonaire ziek geworden. Er waren toen veel ziekenhuisopnames. Maar tegenwoordig is dat veranderd. Dit komt omdat veel mensen de coronaprikken hebben gehaald of COVID hebben gekregen. Het coronavirus is met de tijd ook veranderd. Dat maakt dat mensen niet meer ernstig ziek worden als ze besmet raken. Hierdoor zijn er al een tijd geen coronamaatregelen meer nodig op het eiland.

Burgers met klachten als hoesten, niezen, keelpijn een loopneus, krijgen het advies om thuis te blijven als ze ziek zijn. Bij lichte klachten is het advies om met de werkgever te kijken of thuiswerk mogelijk is. Het advies is ook om lichamelijk contact te vermijden met mensen die ernstig ziek kunnen worden als ze worden aangestoken. Wanneer lichamelijk contact toch nodig is, bijvoorbeeld voor mantelzorgers, is het advies om een mondkapje te dragen.

Personen die dat willen, kunnen nog steeds bij de afdeling Publieke Gezondheid  de coronaprikken halen. Ze kunnen van maandag tot en met vrijdag van 08:00 -12:00 en van 13:30 -17:00 een afspraak maken via het nummer 0800 0800.