Accijnsverlaging voor benzine wordt op 8 april van kracht

‘Dit is het resultaat van proactief beleid van het Bonairiaanse eilandbestuur,' aldus gedeputeerde Thielman.

De accijnsverlaging met 16 cent voor benzine wordt op 8 april 2022 van kracht op Bonaire. Het Bonairiaanse eilandbestuur is blij dat haar verzoek om gebruik te maken van fondsen voor verlaging van kosten van levensonderhoud op ons eiland gehonoreerd is.

‘Dit is het resultaat van proactief beleid van het Bonairiaanse eilandbestuur waarbij de Nederlandse regering benaderd is om Bonaire op te nemen in het plan voor verlaging van kosten van levensonderhoud, om zodoende verlies van koopkracht te beperken. Een van de specifieke gebieden was accijnsverlaging voor brandstof’, aldus gedeputeerde Thielman.

De benzineprijs bestaat onder andere uit de prijs per vat op de internationale markt en de kosten van opslag en transport. Zo gauw de brandstof op Bonaire arriveert, berekent de douane de accijns en voegt de commerciële marges toe voor de distributeur, de groothandel en de pompstations. Het bedrag van al deze componenten vormt de prijs die wij aan de pomp betalen. De grafiek laat dit zien.

Vanaf maart is het Bonairiaanse eilandbestuur begonnen met het proces om de benzineprijs op Bonaire ta actualiseren conform de aankoopprijzen van CUROIL. ‘Als Bonaire hebben wij een open economie en helaas kunnen wij niet ontsnappen aan externe effecten. De brandstofprijs die op Bonaire aankomt, schommelt met de prijzen op de internationale markt. De brandstofprijs zal maandelijks aangepast worden. Deze aanpassing kan elke maand een verhoging of een verlaging betekenen,’ legt gedeputeerde Thielman uit. ‘In beide gevallen zullen wij dit in alle transparantie naar voren weten te brengen voor de burger, zoals goed bestuur dat vereist.’

‘In deze maand april zullen wij alle achterstanden in de berekening van benzineprijzen wegwerken op grond van de prijzen op de internationale markt. Dit houdt in dat op 8 april aanstaande de volgende aanpassing van de brandstofprijs zal plaatsvinden en tevens zal de accijnsverlaging van 16 cent meegenomen worden, zoals de Nederlandse regering heeft voorgeschreven met als doel om de excessieve prijsstijgingen van brandstof als gevolg van de situatie in de wereld waarin wij leven te beperken.’

Het Bestuurscollege zal zich tot het uiterste inspannen om de effecten met betrekking tot verlies van koopkracht te beperken waar dat kan. Volgens de officiële bekendmaking van het ministerie van Financiën in Nederland zal per 1 april de accijns voor benzine een verlaging ondergaan van 16 cent per liter. Het verschil in benzineprijs tussen 1 t/m 7 april zal in de komende maanden gecompenseerd worden.