179 gevallen van dengue in eerste kwartaal

Het gaat om mensen die op dengue zijn getest.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 179 gevallen van dengue bij de afdeling Publieke Gezondheid gemeld. Het gaat om mensen die op dengue zijn getest. Van de 179 mensen met dengue zijn 3 patiënten zo ziek geworden dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Het aantal gevallen van dengue ligt waarschijnlijk hoger omdat niet iedereen bij klachten naar de huisarts gaat en zich laat testen. Vaak gaan de klachten vanzelf over. Het is ook zo dat van iedere 5 mensen die dengue krijgen, 4 mensen helemaal geen klachten ontwikkelen.

Dengue komt in alle wijken van Bonaire voor en bij alle bevolkingsgroepen. Sinds begin februari van dit jaar is het aantal nieuwe gevallen van dengue per week ongeveer hetzelfde gebleven. Gemiddeld worden per week 17 gevallen van dengue bij de afdeling Publieke Gezondheid gemeld. Dengue verspreidt zich niet snel op het eiland. De afdeling Publieke Gezondheid verwacht dat dengue voorlopig op Bonaire voorkomt zolang het blijft regenen.

Wat doet de afdeling Publieke Gezondheid

Als iemand dengue heeft, belt een verpleegkundige van de afdeling met de patiënt om informatie en tips te geven. Inspecteurs van de afdeling gaan op huisbezoek. Ze controleren of er bij de patiënt thuis of in de omgeving broedplaatsen van de denguemug zijn.

Als het nodig is, behandelen ze de gevonden broedplaats om verdere verspreiding te voorkomen. Het team van inspecteurs is in het eerste kwartaal meer dan 100 keer op huisbezoek geweest. In totaal zijn meer dan 400 plekken behandeld waar de denguemug zou kunnen broeden.

Dit kun je zelf doen

De denguemug legt eitjes in voorwerpen waar (regen)water in blijft staan. Bijvoorbeeld lege flessen, voedselbakken, autobanden. Ruim deze voorwerpen thuis op! Zo help je om het aantal broedplaatsen van de denguemug te verminderen.

Voor meer informatie over dengue, veelgestelde vragen en de kwartaalupdate over dengue ga naar www.bonairegov.com/muggen