12 nieuwe gevallen van dengue op Bonaire, belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen

In de week van 22 tot 30 januari van dit jaar zijn er 12 bevestigde gevallen van dengue bij gekomen.

In de week van 22 tot 30 januari van dit jaar zijn er 12 bevestigde gevallen van dengue bij gekomen, zo laat de afdeling Publieke Gezondheid weten. Er zijn nu sinds 1 januari 2024 tot eind vorige week in totaal 18 gevallen van dengue op Bonaire vast gesteld. Bij de huisartsen is het aantal mensen met klachten die op dengue lijken iets gestegen. Dit was te verwachten omdat het de laatste tijd veel heeft geregend, de denguemug legt eitjes in stilstaand water.

De afdeling Publieke Gezondheid roept iedereen op om te voorkomen dat dengue zich verder verspreidt. Dat kan door b.v. alle voorwerpen met stilstaand water erin leeg te maken. Het is ook belangrijk dat mensen ervoor zorgen dat de denguemug geen kans krijgt om hen te prikken. Bij voorbeeld door zich in te smeren met een antimuggenzalf met DEET erin. 

 

Klachten bij dengue en advies

De meeste mensen die dengue oplopen, hebben geen of bijna geen klachten. Een klein gedeelte van de mensen met dengue krijgt wel klachten. Het gaat dan om pijn achter de ogen, hoofdpijn, hoge koorts, pijn in de gewrichten en spieren, huiduitslag. De klachten gaan meestal na 1 of 2 weken vanzelf over. De kans op zeer ernstige klachten bij dengue is heel klein.

Het advies is om bij klachten genoeg water te drinken. Bij koorts kan de persoon alleen paracetamol gebruiken. Gebruik voor de pijn geen middelen die het bloed kunnen verdunnen zoals aspirine, of die bijwerkingen geven zoals maagklachten of zelfs -bloedingen zoals  Ibuprofen of Voltaren etc. Als de klachten ernstig zijn, is het advies om naar de huisarts te gaan. De afdeling Publieke Gezondheid werkt nauw samen met huisartsen, laboratoria en het ziekenhuis. 

 

Zo voorkom je een stijging van het aantal denguemuggen

Ruim  alle voorwerpen op met stilstaand water erin rondom het huis zoals

-bakjes

-autobanden

-flessen

-blikjes

-dek bakken/tonnen met regenwater af met een doek,

plaats een elastiek of snelbinder om het doek

 

Zo voorkom je een steek van de denguemug

-Smeer je lichaam in met een zalf met DEET erin

-Gebruik een spray met DEET erin en spuit dat op je lichaam

-Draag kleren in een lichte kleur die je lichaam goed bedekken

-Gebruik thuis horren of screens

-Houd de ramen en deuren goed dicht

-Slaap altijd onder een klamboe

-Gebruik een spuitbus tegen muggen om de kamers muggenvrij te houden.

Huisartsen en laboratoria melden gevallen van dengue bij de afdeling Publieke Gezondheid. Na een melding neemt de afdeling Publieke Gezondheid contact op met de besmette persoon. Deze persoon krijgt tips en adviezen van de afdeling. Daarna gaat een inspecteur van de afdeling op huisbezoek bij de persoon. De taak van de inspecteurs is onder andere om broedplaatsen van de denguemug uit te roeien. Daarom controleren ze of er in de buurt van het huis van de zieke persoon broedplaatsen van de denguemug zijn. Als dat zo is, dan worden de broedplaatsen behandeld.

Heb je advies of hulp nodig voor opgeslagen regenwater in tonnen of regenbakken? Of heb je veel last van muggen? Bel dan de afdeling Publieke Gezondheid op het nummer 715-5324.

Kijk voor meer informatie over dengue op bonairegov.com/muggen