Dengue, zika en chikungunya


Dengue, zika en chikungunya zijn virussen die je ziek maken. Dengue kan soms zelfs levensbedreigend zijn. Deze virussen worden verspreid door de Aedes aegypti mug. Deze mug is te herkennen aan de zwarte pootjes met witte strepen. Ook op Bonaire is deze mug actief en kunnen deze ziektes worden verspreid.

Hoe kun je dengue, zika en chikungunya voorkomen?

Gelukkig kun je zelf een hoop doen om deze ziektes te voorkomen. Allereerst moet je ervoor zorgen dat muggen niet kunnen broeden in jouw omgeving. Daarnaast moet je voorkomen dat je geprikt wordt. Als je een van deze ziektes hebt, ben je, via muggen, besmettelijk voor anderen!

1. Voorkom broedplaatsen

De Aedes aegypti mug leeft in de omgeving van mensen en legt haar eitjes in stilstaand schoon water. Loop wekelijks een rondje in je tuin en kijk uit naar mogelijke voorwerpen waar water in kan blijven staan. Neem wekelijks deze maatregelen om te voorkomen dat muggen kunnen broeden:

  • Ruim alle voorwerpen op waar water in zit of die water kunnen opvangen. Bekijk hier een lijst met mogelijke voorwerpen.
  • Bij voorwerpen die niet opgeborgen kunnen worden, kun je met de ruwe kant van een schuursponsje de eitjes (dit zijn zwarte puntjes) aan de gladde wanden verwijderen.
  • Heb je tonnen of bakken om regenwater op te vangen voor planten of dieren? Sluit deze dan goed af voor muggen. Dit kan bijvoorbeeld met een doek of muggengaas met een elastische band die eromheen wordt gespannen.

Heb je vragen over het behandelen van regentonnen en -bakken? Neem dan contact op met de afdeling Publieke Gezondheid via
+599 715 5324.

2. Voorkom dat je geprikt wordt

De Aedes aegypti mug prikt overdag en is het meest actief in de vroege ochtend en late middag. Om te voorkomen dat je geprikt wordt neem je, vooral tijdens deze uren, de volgende maatregelen:

  • Gebruik een spray/lotion die minimaal 30% DEET bevat.
  • Zorg dat jouw huis muggenvrij is door het dichthouden van ramen en deuren en gebruik te maken van horren en screens.
  • Slaap, ook overdag, onder een klamboe.
  • Draag lichtgekleurde kleding, lange broek, lange mouwen, sokken en gesloten schoenen. Vooral in de vroege ochtend en late middag.

Voorkom dengue, zika en chikungunya!