Eerste kwartaalupdate dengue

Sinds het begin van dit jaar zijn er meer gevallen van dengue op Bonaire. Bijna elk jaar zijn er wel een paar gevallen op het eiland. De laatste keer dat er veel gevallen waren, was in 2012. Vorig jaar hadden veel landen in Latijns-Amerika ook veel gevallen van dengue. Dengue is een ziekte die wordt verspreid door muggen die van nature op het eiland voorkomen. De afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire houdt de situatie actief in de gaten en werkt samen met huisartsen, laboratoria en het ziekenhuis.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in totaal 179 bevestigde gevallen van dengue gemeld bij de afdeling Publieke Gezondheid. Dit is vastgesteld met tests die laten zien dat het om dengue gaat. Maar waarschijnlijk hebben veel meer mensen dengue gehad: 4 op de 5 mensen krijgen namelijk helemaal geen symptomen bij dengue. En niet iedereen met symptomen gaat naar de huisarts of laat zich testen, bijvoorbeeld omdat de symptomen niet zo ernstig zijn en vanzelf verdwijnen. De afdeling Publieke Gezondheid weet dus niet van alle gevallen van dengue af. Gelukkig zijn er niet veel mensen zo ziek van dengue dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen: dit kwartaal waren dat 3 patiënten.

Dengue komt afgelopen kwartaal in alle wijken van Bonaire voor, en bij alle bevolkingsgroepen. Sinds begin februari zien we dat het aantal nieuwe gevallen van dengue per week ongeveer hetzelfde blijft: gemiddeld worden er 17 nieuwe gevallen per week gemeld. Dus er is nog steeds dengue op Bonaire, maar het verspreidt zich niet snel.

Wat doet de afdeling Publieke Gezondheid?

Naast het bijhouden van het aantal dengue gevallen, onderneemt de afdeling Publieke Gezondheid ook actie bij elke gemelde infectie: onze verpleegkundigen bellen de patiënt om informatie te geven en advies te geven over dengue. Daarna gaan de inspecteurs van ons vectorteam langs om te kijken of er in en rond het huis en in de omgeving van het huis mogelijke broedplaatsen voor muggen zijn en behandelen deze ter plaatse. Het vectorteam heeft al meer dan 100 huisbezoeken afgelegd en meer dan 400 mogelijke broedplaatsen behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Broedplaatsen voor muggen zijn plekken waar water in zit of waar water kan blijven staan, zoals lege flessen, etensbakken of autobanden. Door deze plekken op te ruimen of het water weg te halen, kun je zelf ook helpen om het aantal mogelijke broedplaatsen te verminderen.

Zolang het regelmatig regent, kan de denguemug eitjes leggen in stilstaand water die later uitkomen. En zolang denguemuggen en het denguevirus aanwezig zijn, kunnen de muggen de ziekte aan mensen doorgeven. We kunnen dengue dus niet helemaal laten verdwijnen, maar we kunnen wel proberen om het zoveel mogelijk te beperken.

Heb je vragen over dengue? Kijk dan op bonairegov.com/muggen bij de Veelgestelde vragen over dengue. Als je vraag er niet bij staat, neem dan contact op met de afdeling Publieke Gezondheid.