Q2 2025 update infectieziekten
Q2 2025 update infectieziekten
Dengue
In het tweede kwartaal van 2025 gingen minder mensen met klachten van een muggenziekte, zoals Dengue, naar de huisarts. Er waren 72 bevestigde dengue infecties. In april hadden meer mensen Dengue vergeleken met in mei en juni. Opvallend is dat er nog steeds iedere week personen Dengue krijgen, terwijl het de afgelopen periode minder regent. GGD Bonaire vraagt burgers hierom alert te blijven op mogelijke broedplaatsen in de leefomgeving.
Huiduitslag bij jonge kinderen
Het aantal kinderen (0-4 jaar) dat naar de huisarts ging met klachten van huiduitslag was dit kwartaal iets meer dan in de maanden januari tot maart. Soms komt het voor dat op een kinderdagverblijf (KDV) of opvang (KO) een uitbraak speelt van hand-, voet- en mondziekte (HVM), waterpokken, of andere vlekjesziekten. Wanneer GGD Bonaire hier signaal van ontvangt, onderzoekt GGD Bonaire of er sprake is van een uitbraak. Ook wordt er advies en voorlichting gegeven aan het KDV/KO over passende maatregelen.
Reizigersvaccinaties
De uitbraak van het gele koorts virus in de gebieden São Paulo, Brazilië en Tolima, Colombia is nog steeds gaande (bron: PAHO). GGD Bonaire heeft begin juni opnieuw via een persbericht de vaccinatie tegen gele koorts extra onder de aandacht gebracht bij reizigers naar Zuid- Amerika. Tussen april en juni zijn ruim 350 personen op het reizigersspreekuur van GGD Bonaire geweest. Het ging hierbij met name om reizen naar Colombia, Peru, Panama en Honduras.
Griep en Covid
In de eerste drie maanden van het jaar gingen twee keer zoveel mensen met luchtwegklachten naar de huisarts, vergeleken met in de maanden april, mei en juni. De meeste mensen hadden last van een Rhino/Entero-virus, Influenza (griep) virus of SARS-CoV-2. Dit zijn veel voorkomende (verkoudheids-) virussen. Het is niet bekend of er personen met griep in het ziekenhuis zijn opgenomen. Internationaal wordt een nieuwe SARS-CoV-2 variant in de gaten gehouden, de NB.1.8.1 (‘Nimbus’). Er is geen informatie bekend of deze subvariant mensen ernstiger ziek maakt (bron: WHO).