Verzorgen van je hond
Een gezonde hond is een verzorgde hond. Een hond heeft naast goede voeding en vers drinkwater ook aandacht, beweging, training en een veilige plaats thuis nodig.

Voeding
Er zijn verschillende soorten hondenvoer, droge brokken, blikvoer en ingevroren vlees. Harde brokken bevatten alles wat de hond nodig heeft en zijn goed voor het gebit. Wil je de hond een keer verwennen met een extraatje? Kies dan bijvoorbeeld voor een hondenkoekje of een hondensnack. Dit is te vinden in de supermarkt of bij een dierenwinkel.

Spelen, leren, op tijd rust en slapen
Een pup moet alles nog leren en dat betekent dat je veel tijd kwijt bent aan de opvoeding van het hondje. Een pup wil ontdekken en speelt het liefst de hele dag, maar moet ook op tijd slapen. Van zindelijkheidstraining tot het leren van zit, lig en kom hier. Alles moet worden aangeleerd. Het beste leert een hond door een positieve training. Informeer eens bij de hondentrainers op het eiland. Zij geven puppycursussen.

Kies je voor een volwassen hond? Ook dan is het belangrijk om te kijken welke basiscommando’s de hond begrijpt. Een volwassen hond kan nog veel leren. Investeer in de vertrouwensband. Mocht je problemen hebben met het gedrag van de hond. Informeer ook dan voor tips en hulp bij een van de hondentrainers op het eiland. Ze geven ook basis- en gevorderden training.

Veilige plaats thuis
Een goed omheinde tuin waaruit de hond niet kan ontsnappen is het meest ideaal. Maar dat lukt niet altijd. Wil je de hond vastleggen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede schaduwplek en een veilige lijn, bijvoorbeeld een stalen lichtgewicht draad en een halsband met een ijzeren gesp. Een ketting kan in elkaar draaien waardoor de hond misschien zijn schaduwplaats, zijn drink- of voerbak niet meer kan bereiken.

Probeert je loslopende hond regelmatig uit de tuin te ontsnappen? Controleer je omheining regelmatig. Voorkom ook dat ze tegen een muur op kunnen klimmen. Het is raadzaam om op de muur iets ronds te bevestigen zodat de pootjes geen grip krijgen.

Bewegen
Als de hond een groot deel van de dag doorbrengt aan een ketting, is het belangrijk om de hond iedere dag beweging te geven. Dat kan bijvoorbeeld door te spelen of te wandelen. Een hond heeft nieuwe indrukken nodig. Door verveling kan de hond niet gepast gedrag gaan vertonen. Een leven uitsluitend aan een ketting beperkt een hond in zijn natuurlijke gedrag.