Basiscommando’s
Als je een hond in huis neemt, zeker als het een pup is, dan moet je de hond veel leren. Een pup blijft tot een week of 7 tot 8 bij de moederhond. Van de moederhond en nestgenoten leert de hond hoe zich te gedragen. Als de hond onderdeel wordt van een gezin, moet de hond leren om te gaan met gezinsleden en misschien andere huisdieren. Laat het dier allerlei situaties meemaken.

Straffen en belonen
Een hond leert het beste door goed gedrag te belonen. Negeer gedrag dat je niet wilt. Of zeg bijvoorbeeld nee op een strenge toon. Een hond slaan helpt niet. Het maakt de hond bang voor je. Je wilt juist dat de hond je vertrouwt en er een band mee opbouwt.

Het is erg handig als een hond enkele basiscommando’s kent. Denk hierbij aan  zit, af, blijf en kom hier. Op het eiland zijn puppycursussen. Op een leuke een praktische manier leer je hoe de hond het beste naar je kan luisteren.

Werken aan vertrouwen
Een pup wordt bij zijn moeder en nestgenootjes weggehaald en moet behoorlijk wennen aan de nieuwe thuissituatie. Het is dus belangrijk dat je tijd en aandacht besteed aan de pup en zo langzaam het vertrouwen kan opbouwen met de hond.

Voorkomen van grote aantallen pups
Sterilisatie en castratie is van groot belang. Dit om de komst van grote aantallen ongewenste pups tegen te gaan. Dierenhulporganisaties geven al een lange tijd aan dat een groot aantal honden op straat wordt gezet. Ook worden pupjes regelmatig gedumpt. Dit is onwenselijk. Als samenleving moeten we dierenwelzijn nastreven. Daar hoort goed hondeneigenaarschap bij.