Inentingen
Een hond heeft jaarlijks een inenting nodig tegen hondenziekte en Parvo. Een pup moet geënt worden bij 6, 9 en 12 weken en daarna net als een volwassen hond één maal per jaar. Dit kan bij de dierenarts.

Wil je de hond meenemen per vliegtuig? Een hondsdolheid (Rabiës) inenting is dan verplicht. Kijk voor meer informatie ook op Met uw hond of kat op reis buiten de EU | Huisdieren en reizen | NVWA

Wormen, teken en vlooien
Een pup moet tot 6 maanden iedere maand ontwormd worden met een daarvoor geschikt middel.
Haak-, lint- en spoelwormen zijn de meest voorkomende. Ontwormen kan je 2 tot 3 maal per jaar doen met een tablet. Een pup moet tot 6 maanden iedere maand ontwormd worden met een daarvoor geschikt middel.

Hartworm komt voor op Bonaire en kan dodelijk zijn voor de hond. Hartworm wordt door muggen overgedragen. Het is een ziekte die alleen in tropisch gebied voorkomt. Via het bloed is aan te tonen of een hond hartworm heeft. Voorkom hartworm. Geef je hond regelmatig een tablet. Deze koop je bij de dierenwinkel.  

Teken
Een teek is een parasiet. Een teek bijt zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Ze groeien dan snel en kunnen grijs worden. Uiteindelijk valt de teek van de hond af. Een teek is niet gezond voor de hond.

Een teek kan de hond de karpattenziekte geven, dat wil je voorkomen. Als een hond besmet raakt door de beet van de teek kan de hond direct ziekteverschijnselen krijgen. Denk hierbij aan zich ziek voelen, sloom zijn en gewichtsverlies. Maar het kan ook zijn dat de ziekte sluimert en er zich pas na jaren symptomen ontstaan. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een hond teekvrij te krijgen.

Dat kan op verschillende manieren. Er zijn veel middelen verkrijgbaar waaronder tabletten, shampoos maar ook bijvoorbeeld een tekentang. Informeer bij de dierenarts wat het beste bij jouw hond past.

Vlooien
Vlooien zijn kleine parasieten die de hond veel overlast geven. De hond krijgt jeuk en krabt veel. Als jouw hond veel krabt kan dat een teken van vlooien zijn. Als je in de vacht van de hond kijkt en op zijn huid hier en daar zwarte vlekjes tegenkomt is dat ook een teken van vlooien. Vlooien vermenigvuldigen zich snel. Er zijn verschillende middelen beschikbaar om vlooien te bestrijden. Vraag de dierenarts of dierenwinkel wat past bij jouw hond.

Sterilisatie
Een teef kan als ze 6 maanden oud is al puppies krijgen. Wel tot 15 pups. Dan heb je ineens de verantwoordelijkheid voor 16 honden. Om dat te voorkomen is het goed om de hond tijdig te steriliseren.

De voordelen van sterilisatie zijn:

  • Geen ongewenste pups
  • De hond wordt niet meer loops
  • Geen kans op baarmoederontstekingen

De nadelen kunnen zijn:

  • De hond kan wat dikker worden
  • De vacht kan iets veranderen
  • Urineverlies, dat komt weinig voor

De hond moet naar de dierenarts. Ze wordt dan onder narcose gebracht waarna de ingreep plaatsvindt.

Castratie
Heb je een reu? Ook dan is het belangrijk om de hond te laten helpen. Het voorkomt dat iemand anders met ongewenste pups te maken krijgt. Ook vermindert het de kans op weglopen en gevechten. Castratie gebeurt wel onder volledige narcose.