FAQ Internetconsultatie
Waarom internetconsultatie?
Het kabinet vindt internetconsultatie een nuttig instrument als aanvulling op de reeds bestaande consultatiepraktijk in het wetgevingsproces. Door internetconsultatie krijgen meer mensen, bedrijven en instellingen informatie over wetgeving die in voorbereiding is en kunnen zij suggesties doen om de kwaliteit en uitvoerbaarheid van deze voorstelen te verbeteren. Internetconsultatie vergroot de transparantie van het proces, de mogelijkheden voor publieke participatie en levert een bijdrage aan de kwaliteit van wetgeving.
Over welke regelgeving wordt geconsulteerd?
Ministeries voeren consultaties uit over concepten van wetten. De Tweede Kamer gebruikt het instrument soms ook voor de consultatie van initiatiefvoorstellen.
Uitleg en reageren in uw eigen taal?
Op de website staat een memorie van toelichting op de wet in het Nederlands, Papiamentu en Engels. Hierin wordt de wet uitgelegd. U kunt op het wetsvoorstel reageren in het Nederlands, Papiamentu of Engels.
Wat wordt van u verwacht?
U kunt aan internetconsultatie deelnemen door een reactie te geven op de gestelde vragen. Het departement kan u in het algemeen uitnodigen om uw reactie op het voorstel te geven, maar het kan ook een of meerdere concrete vragen aan u voorleggen. De speciaal voor het experiment ontworpen site wijst u de weg. Nadat u uw reactie heeft gegeven worden uw naam en e-mail adres gevraagd. Deze registratie vindt plaats in overeenstemming met de wet bescherming persoonsgegevens. Direct na afloop van de registratie wordt aan de hand van drie vragen uw oordeel gevraagd over de inhoud en vorm van de consultatie. Deze vragen zijn niet verplicht.
Wat wordt er met uw bijdrage gedaan?
Uw reactie wordt met uw naam en woonplaats openbaar gemaakt op de website, tenzij u hier bezwaar tegen heeft. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast. Het resultaat van de consultatie en de verwerking daarvan in het concept-voorstel wordt op hoofdlijnen in een verslag vermeld op de website. Dat gebeurt nadat de ministerraad het voorstel voor een wet heeft goedgekeurd.
Hoe blijft u op de hoogte?
Nadat u uw reactie heeft gegeven ontvangt u een ontvangstbevestiging via een e-mail bericht. U kunt ook aangeven dat u via e-mail op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het wetgevingsproces. Ook hierover ontvangt u een e-mailbericht.