Kralendijk - We hebben nu op Bonaire een grote uitbraak van Covid-19, vooral veroorzaakt door de Britse variant van het virus. De twee vorige uitbraken in september 2020 en januari 2021 waren klein in vergelijking met wat nu gaande is. Eind februari is de uitbraak begonnen, en vanaf die tijd rolt de besmetting over Bonaire heen. Het virus wordt nu overal in de samenleving aangetroffen. Mensen worden besmet op het werk, thuis, en in hun vriendenkring.
We zien hier links de kleine piek in september 2020, daarna de grotere piek van januari 2021. En aan het eind de grote uitbraak van maart 2021. Rechts in de grafiek zien we nu een lichte ombuiging naar beneden. Er zijn minder positieve testen deze week.
Dat komt vooral doordat mensen zich minder laten testen. We hopen dat ook als meer mensen zich laten testen, deze lijn blijft dalen. Dan weten we pas zeker dat we de goede kant opgaan. Dus: Heeft u klachten, laat u testen. We zijn er nog lang niet!
n het begin van de uitbraak, begin maart zagen we dat vooral jongere volwassenen werden getroffen: mensen tussen 20 en 40 jaar. In het verloop van de uitbraak zien we de verspreiding van het virus in de gezinnen en op het werk. Daarbij zien we dat tieners en enkele kinderen worden besmet, maar vooral meer mensen tussen 40 en 60 jaar. Het aantal ouderen dat besmet wordt is kleiner, maar voor hen zijn de gevolgen vele malen groter. Een paar weken na het begin van een uitbraak zien we dat de ziekenhuisopnamen stijgen. Dat is hier ook gebeurd. Het aantal ziekenhuisopnamen is groot en stijgt nog steeds. Het ziekenhuis kan een beperkt aantal patiënten aan, en de ziekenhuizen op Aruba en Curaçao zijn vol met eigen patiënten. Daarom worden patiënten nu naar Colombia overgeplaatst en krijgen daar de nodige zorg. Helaas zijn er de afgelopen maand zeven mensen aan Covid overleden en het zijn niet alleen maar ouderen. We leven mee met de nabestaanden.
We hebben nu twee uitwegen uit deze zorgelijke situatie. De eerste is: houd je aan de basisregels: houd afstand, blijf thuis, blijf ver van groepen, was je handen, laat je testen als je klachten hebt. Bekijk iedereen die je tegenkomt als iemand die mogelijk besmet is en houd afstand. Dat is regel 1.
De tweede regel is: laat je zo snel mogelijk vaccineren. Het is erg belangrijk dat we iedereen maar vooral onze ouderen zo snel mogelijk allemaal vaccineren. Als u zich als 60-plusser nog niet hebt aangemeld doe dat dan onmiddellijk. Een vaccinatie beschermt u niet volledig tegen besmetting, maar als u besmet zou worden, wordt u niet of veel minder ernstig ziek. Als je jonger bent dan 60: meld je aan voor vaccinatie en neem je vader en moeder, grootvader en grootmoeder, oom en tante mee. Alleen door zoveel mogelijk mensen te vaccineren kunnen we uit deze zorgelijke situatie komen. Dus doe mee, meld je aan: ban bakuná!