Interlandelijke Taskforce Kinderrechten met nieuwe plannen voor opvoeding, voorkomen van kindermisbruik, het horen van jongeren als er plannen voor hen worden gemaakt

Leden van de Interlandelijke Taskforce Kinderrechten hebben nieuwe plannen gemaakt voor de opvoeding van kinderen, het voorkomen van kindermisbruik, de deelname van jongeren bij thema’s die hen aangaan. De Taskforce heeft hiervoor gekozen tijdens een werkconferentie die van 13-16 mei 2024 op Bonaire is gehouden. Leden van de Taskforce van de landen, openbare lichamen en vertegenwoordigers van Nederlandse ministeries waren bij de conferentie aanwezig. De conferentie is gehouden om stil te staan bij de resultaten die de Taskforce in haar 10-jarig bestaan heeft geboekt en om plannen voor de toekomst te maken.   

In de Interlandelijke Taskforce Kinderrechten zitten deskundigen op het gebied van jeugd en familie/gezin van de zes eilanden. Er zitten in de Taskforce ook vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK, en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VWS. 

De Interlandelijke Taskforce Kinderrechten is in 2014 opgericht bij de Koninkrijksconferentie op Aruba. Tijdens die conferentie hebben de leden afgesproken dat in het koninkrijk ieder kind recht heeft op een gelukkige jeugd. De leden volgen de artikelen die in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) staan. 

Het is de bedoeling om programma’s uit te rollen voor ouders om hen bij de opvoeding van hun kinderen te ondersteunen. Het plan is ook om digitale vindplaatsen van informatie/instructies op te zetten voor professionals die te maken hebben met het opvoeden van kinderen. Om kindermisbruik te voorkomen, zijn hulplijnen voor kinderen en jongeren opgezet en professionals getraind in het herkennen van signalen van alle vormen van kindermishandeling. Participatie van kinderen en jongeren wordt op alle eilanden gestimuleerd. In de praktijk kunnen de plannen voor ieder eiland anders zijn.

Bij de conferentie is naar voren gekomen, dat de Taskforce extra waardevol is voor de eilanden. Zo hebben alle eilanden de afgelopen 10 jaar concrete resultaten bereikt dankzij de samenwerking binnen de Taskforce. Een nauwere samenwerking is nodig om het welzijn van kinderen en jongeren binnen het koninkrijk verder te beschermen.

In 2025 houdt de Taskforce de volgende conferentie op Aruba. Bij die conferentie zal het speerpunt of onderwerp “kwetsbare kinderen” centraal staan. Het gaat afhankelijk van de eilanden om b.v. de rechten van kinderen die niet de nodige documentatie hebben om op een eiland te mogen wonen. Het gaat ook over de rechten van kinderen met een beperking en kinderen die samen met volwassenen in detentie zitten.

De leden kijken terug op een succesvolle bijeenkomst op Bonaire en zullen zich, verder blijven inspannen om de rechten van de kinderen binnen het koninkrijk te waarborgen.