Kwartaalupdates infectieziekten 2024
Kwartaalupdates infectieziekten 2024
Eerste kwartaalupdate infectieziekten 2024
Sinds het begin van dit jaar zijn er meer gevallen van dengue op Bonaire. Bijna elk jaar zijn er wel een paar gevallen op het eiland. De laatste keer dat er veel gevallen waren, was in 2012. Vorig jaar hadden veel landen in Latijns-Amerika ook veel gevallen van dengue. Dengue is een ziekte die wordt verspreid door muggen die van nature op het eiland voorkomen. De afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire houdt de situatie actief in de gaten en werkt samen met huisartsen, laboratoria en het ziekenhuis.
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in totaal 179 bevestigde gevallen van dengue gemeld bij de afdeling Publieke Gezondheid. Dit is vastgesteld met tests die laten zien dat het om dengue gaat. Maar waarschijnlijk hebben veel meer mensen dengue gehad: 4 op de 5 mensen krijgen namelijk helemaal geen symptomen bij dengue. En niet iedereen met symptomen gaat naar de huisarts of laat zich testen, bijvoorbeeld omdat de symptomen niet zo ernstig zijn en vanzelf verdwijnen. De afdeling Publieke Gezondheid weet dus niet van alle gevallen van dengue af. Gelukkig zijn er niet veel mensen zo ziek van dengue dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen: dit kwartaal waren dat 3 patiënten.
Dengue komt afgelopen kwartaal in alle wijken van Bonaire voor, en bij alle bevolkingsgroepen. Sinds begin februari zien we dat het aantal nieuwe gevallen van dengue per week ongeveer hetzelfde blijft: gemiddeld worden er 17 nieuwe gevallen per week gemeld. Dus er is nog steeds dengue op Bonaire, maar het verspreidt zich niet snel.
Tweede kwartaalupdate infectieziekten 2024
Infectieziektebestrijding is een belangrijke taak van de afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam Bonaire. Samen met de mensen van Bonaire proberen we verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Elk kwartaal geven we een update over wat er de laatste 3 maanden is gebeurd.
Dengue
In de vorige update schreven we dat sinds begin 2024 meer mensen dengue kregen op Bonaire. Ook in het tweede kwartaal van dit jaar was er nog dengue: in april, mei en juni waren er in totaal 128 bevestigde gevallen. Waarschijnlijk hebben veel meer mensen dengue gehad, omdat de meeste mensen geen of milde klachten hebben en niet naar de dokter gaan. Gelukkig zijn er niet veel mensen zo ziek geweest dat ze naar het ziekenhuis moesten.
Bij elke melding van dengue gaan de inspecteurs van ons vectorteam kijken of er muggenbroedplaatsen zijn in en om het huizen en gebouwen en behandelen deze. Ze geven ook tips om verspreiding van Dengue te voorkomen. Zolang er denguemuggen en het denguevirus op het eiland zijn kan dengue niet helemaal verdwijnen, maar we kunnen het wel proberen in te dammen. Hierbij heeft de gemeenschap een hele belangrijke rol. Heb je vragen over dengue? Kijk dan op www.bonairegov.com/muggen bij de veel gestelde vragen.
Infectieziekten in Europees Nederland
In Europees Nederland zijn dit jaar meer meldingen van ziekten zoals kinkhoest en mazelen dan andere jaren. Omdat er veel gereisd wordt tussen Europees en Caribisch Nederland, kunnen we er ook op Bonaire mee te maken krijgen. De afdeling Publieke Gezondheid heeft daarom de afgelopen maanden extra voorbereidingen getroffen. Bijvoorbeeld door goede afspraken te maken met andere zorgverleners en laboratoria. Afgelopen kwartaal waren er geen meldingen van mazelen. Er waren en twee meldingen van kinkhoest op Bonaire. De vaccinatiegraad voor deze ziekten is gelukkig redelijk hoog op Bonaire: 88% voor kinkhoest (onderdeel van de DKTP prik) en 86% voor mazelen (onderdeel van de BMR prik). Hierdoor kunnen de ziektes zich minder snel verspreiden. Maar om zo goed mogelijk beschermd te zijn moet de vaccinatiegraad eigenlijk boven de 90%, en voor mazelen zelfs boven de 95% zijn.
Reizigersadvies
Een ander belangrijk deel van ons werk is ervoor zorgen dat mensen veilig op reis gaan. Dit doen we door vaccinaties te geven, preventieve medicijnen tegen ziekten zoals malaria aan te bieden en adviezen te geven om ziekten in het buitenland te voorkomen. Elke reiziger die bij ons langskomt, krijgt advies dat past bij zijn of haar bestemming. Afgelopen drie maanden hebben we 92 reizigers geholpen. De meesten gingen naar Colombia en Brazilië. Ga je binnenkort op reis en wil je advies van ons? Maak dan een afspraak via (+599)715 5324.
Wat doet de afdeling Publieke Gezondheid?
Naast het bijhouden van het aantal dengue gevallen, onderneemt de afdeling Publieke Gezondheid ook actie bij elke gemelde infectie: onze verpleegkundigen bellen de patiënt om informatie te geven en advies te geven over dengue. Daarna gaan de inspecteurs van ons vectorteam langs om te kijken of er in en rond het huis en in de omgeving van het huis mogelijke broedplaatsen voor muggen zijn en behandelen deze ter plaatse. Het vectorteam heeft al meer dan 100 huisbezoeken afgelegd en meer dan 400 mogelijke broedplaatsen behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Broedplaatsen voor muggen zijn plekken waar water in zit of waar water kan blijven staan, zoals lege flessen, etensbakken of autobanden. Door deze plekken op te ruimen of het water weg te halen, kun je zelf ook helpen om het aantal mogelijke broedplaatsen te verminderen.
Zolang het regelmatig regent, kan de denguemug eitjes leggen in stilstaand water die later uitkomen. En zolang denguemuggen en het denguevirus aanwezig zijn, kunnen de muggen de ziekte aan mensen doorgeven. We kunnen dengue dus niet helemaal laten verdwijnen, maar we kunnen wel proberen om het zoveel mogelijk te beperken.
Heb je vragen over dengue? Kijk dan op bonairegov.com/muggen bij de Veelgestelde vragen over dengue. Als je vraag er niet bij staat, neem dan contact op met de afdeling Publieke Gezondheid.