Wegwerpplastic voor bedrijven
Wegwerpplastic bedrijven
Verbod op wegwerpplastic op Bonaire
Het is eindelijk zo ver: Bonaire gaat wegwerpplastic verbieden. Er mogen geen plastic draagtassen, rietjes, roerstaafjes, bestek en piepschuim (styrofoam) maaltijdverpakkingen meer verkocht of gratis weggegeven worden in Bonaire. Dit besluit heeft de eilandsraad genomen op 19 oktober 2021. Vanaf 1 juni 2022 zijn roerstaafjes, rietjes, draagtassen en bestek verboden. Vanaf 1 augustus 2022 gaat het verbod op piepschuim maaltijdverpakkingen in.
Ondernemers, supermarkten, groothandels, horeca, evenementorganisatoren en thuisverkopers van maaltijden mogen vanaf de dag dat het verbod ingaat deze producten niet meer weggeven en ook niet verkopen. Omdat het verbod pas per 1 juni en 1 augustus ingaat hebben de (weder)verkopers en verstrekkers van deze producten ruim de tijd om oude voorraden op te maken/verkopen en te bepalen op welke duurzame alternatieven zij willen overstappen.
Wat houdt het verbod in?
Het doel van het verbod is minder plastic voor eenmalig gebruik op Bonaire. Hierdoor ontstaat er minder zwerfafval. Minder zwerfafval is beter voor het milieu. Het gaat vooral om de meest vervuilende en minst goed herbruikbare soorten plastic. Verkopen of weggeven van deze plastics wordt daarom verboden.
Vanaf 1 juni 2022 mogen plastic draagtassen, rietjes, roerstaafjes en bestek niet meer verkocht en ook niet meer verstrekt worden op Bonaire. Bij deze producten geldt het verbod ook voor bio-plastics en andere kunststoffen.
Vanaf 1 augustus 2022 geldt dit verbod ook voor styrofoam (piepschuim) maaltijdverpakkingen. Voor maaltijdverpakkingen geldt het verbod alleen voor verpakkingen van maaltijden die gemaakt zijn van styrofoam (piepschuim) en niet voor plastic of kunststof in brede zin van het woord. Daarnaast geldt het verbod op maaltijdverpakkingen alleen voor verpakkingen van maaltijden die zonder verdere bereiding kunnen worden gegeten. Het geldt dus niet voor bakjes voor bijvoorbeeld vlees in de supermarkt.
Waarom komt er een verbod?
De hoeveelheid wegwerpplastic in zeeën (plastic soep) neemt jaarlijks toe. Plasticsoep is een groot milieuprobleem. Plastic bevat namelijk vaak giftige stoffen. Deze worden in de natuur niet afgebroken. Dit heeft ook ernstige gevolgen voor dieren (bijvoorbeeld vissen, zeeschildpadden, zeehonden, vogels, schaaldieren). Zij eten per ongeluk de plastic resten op. Of komen vast te zitten in plastic afval. Hier kunnen ze ziek van worden en/of overlijden. Deze plastic resten komen ook terug in ons voedsel. Wat nare gevolgen heeft voor onze gezondheid.
Op Bonaire gooien we ieder jaar 2 tot 3 miljoen piepschuim voedselverpakkingen weg. Een deel van deze verpakkingen eindigt als zwerfafval. Plastic afval dat verkeerd wordt weggegooid, komt soms in de natuur of in de zee. Vieze zeeën en stranden zijn slecht zijn voor de visserij, het toerisme en het koraal rond de BES-eilanden. Het ziet er niet mooi uit en het is slecht voor het milieu.
Op Bonaire kunnen we wegwerpplastic niet goed hergebruiken. Bonaire heeft nog niet de juiste machines om nieuwe producten te maken van oud plastic. Daarom kiest de Eilandsraad en het OLB ervoor om bepaalde producten van kunststof helemaal te verbieden. In de toekomst streven we ernaar om meer producten toe te voegen aan het verbod. Zo kunnen we de natuur, het milieu en de gezondheid van de inwoners van Bonaire nog beter beschermen.
Wat is plastic?
Plastic is een kunststof. Kunststof is geen natuurlijke stof, maar het wordt chemisch gemaakt. Er bestaan verschillende soorten kunststoffen. Plastic is hier een van. In de nieuwe verordening gebruiken we de betekenis van kunststof zoals die in de Europese wetgeving staat. Onder het verbod vallen alle (kunst)stoffen die niet in de natuur voorkomen. Daarom vallen piepschuim (styrofoam) maaltijdverpakkingen ook onder het verbod. Bioplastics die na verloop van tijd biologisch afbreken, worden ook verboden. Kunststoffen op biologische basis vergaan op dezelfde manier als plastic, behalve als deze stoffen worden gerecycled. Hergebruiken kan op Bonaire helaas niet. Daarnaast eindigt wegwerpplastic vaak als zwerfafval. Daarom kiest het OLB ervoor om bepaalde producten van kunststof helemaal te verbieden.
Voor wie geldt het verbod?
Het verbod geldt voor iedereen op Bonaire die kunststof producten voor eenmalig gebruik wil verkopen of weggeven. Dat zijn bijvoorbeeld producenten, ondernemers met een winkel, importeurs en restaurants. Andere voorbeelden zijn webshops en lokale ondernemers die spullen verdelen of bezorgen. Samenvattend: het verbod geldt voor de hele detailhandel en dienstverlening op Bonaire.
Informatie
Op 19 oktober 2021 stemde het OLB in met het verbod op wegwerpplastic op Bonaire. Het afkondigingsblad met informatie kunt u hier vinden.
Heeft u vragen over het verbod? Mail uw vraag naar plasticvrij@bonairegov.com
Voor Q&A over Wegwerp plastic Klik hier
For Q&A on Disposable plastic Press here
Brief aan ondernemers
- 25 januari 2022
- 25 januari 2022