Zonder boete aangifte doen van achterstallige toeristenbelasting mogelijk tot 1 mei 2022

Ondernemers en particulieren die onderdak bieden aan toeristen kunnen tot 1 mei 2022 boetevrij aangifte doen van toeristenbelasting

Ondernemers  en particulieren die onderdak bieden aan toeristen kunnen tot 1 mei 2022  boetevrij aangifte doen van toeristenbelasting die afgelopen jaren niet is afgedragen. Het openbaar lichaam Bonaire (OLB) gaat nu actiever aan de slag met het innen van de toeristenbelasting. Dit omdat gebleken is dat een aantal  ondernemers en particulieren afgelopen jaren hun verplichting niet zijn nagekomen.

Ondernemers en particulieren die betaald onderdak bieden aan toeristen zijn verplicht een toeristenbelasting van US$ 5,45 per persoon per nacht af te dragen aan het OLB. Onder toeristen worden personen verstaan van 13 jaar en ouder die niet ingeschreven staan op Bonaire of één van de BES-CAS eilanden. Nadat geconstateerd is dat hier niet zorgvuldig aan wordt voldaan is het OLB genoodzaakt het innen van de toeristenbelasting actiever op te pakken. De heffingsambtenaar zal  hiervoor de verhuurders actief benaderen. Hierbij  kan tot 5 jaar met terugwerkende kracht de belasting worden geïnd als deze nog niet was betaald. Daarom wordt tot 1 mei 2022 de mogelijkheid geboden om alsnog aangifte te doen voor toeristenbelasting, zonder boete.  Vanaf 1 mei 2022 zal een boete worden gegeven bij het indienen van aangifte voor achterstallige toeristenbelasting.

Elke maand moeten ondernemers en particulieren die betaald onderdak bieden aan toeristen hiervoor toeristenbelasting afstaan. Het aangifteformulier hiervoor kan worden opgevraagd en ingediend door te mailen naar belasting-olb@bonairegov.com. Het formulier kan ook gedownload worden via www.bonairegov.com/inwoners/toeristenbelasting. Ook kan de balie van de afdeling Financiën worden bezocht aan Bulevar J.A. Abraham 17. Voor informatie of vragen kan worden gebeld naar +599 715 5326 of een bericht worden gestuurd naar het Whatsappnummer +599 770 5330, naar dit nummer kan niet worden gebeld.

Voorbeelden van ondernemers en particulieren die toeristenbelasting  moeten betalen zijn hotels, resorts, maar ook aanbieders van appartementen, woningen of onderdak aan toeristen via bijvoorbeeld online diensten zoals Airbnb en VRBO. Voor een deel is toeristenbelasting afgedragen en gaat het OLB zich nu richten op zij die dit nog niet of niet volledig hebben gedaan. De opbrengsten van de toeristenbelasting worden geïnvesteerd in het sociaal belang en de ontwikkeling van Bonaire.